Hlavní navigace

Čínští vědci prolomili šifrování RSA pomocí kvantového počítače

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Výzkumný tým vedený Wangem Chao ze Šanghajské univerzity zjistil, že kvantové počítače D-Wave dokáží optimalizovat řešení problémů způsobem, který umožňuje napadnout šifrovací metody, jako je RSA.

V alarmujícím vývoji pro globální kybernetickou bezpečnost představili čínští vědci metodu využívající kvantové systémy D-Wave k prolomení klasického šifrování, což přibližuje dobu, kdy by kvantové počítače mohly představovat skutečnou hrozbu pro široce používané kryptografické systémy.

Článek publikovaný v časopise Chinese Journal of Computers pod názvem „Quantum Annealing Public Key Cryptographic Attack Algorithm Based on D-Wave Advantage“ popisuje, jak byly stroje D-Wave použity k prolomení šifrování RSA a k útoku na symetrické šifrovací systémy, což vyvolává vážné otázky ohledně budoucnosti kybernetické bezpečnosti.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Výzkumný tým, který vedl Wang Chao ze Šanghajské univerzity, zjistil, že kvantové počítače D-Wave dokáží optimalizovat řešení problémů způsobem, který umožňuje útočit na šifrovací metody, jako je RSA.

„Pomocí D-Wave Advantage jsme úspěšně dešifrovali 22bitové celé číslo RSA, čímž jsme demonstrovali potenciál kvantových strojů pro řešení kryptografických problémů,“ napsali výzkumníci v článku.

Studie zdůrazňuje, jak mohou kvantové počítače změnit kryptografické útoky na kombinatorické optimalizační problémy, což usnadňuje jejich řešení.

Kybernetická bezpečnost s Computerworldem II.: Připravte se na NIS2
Kybernetická bezpečnost s Computerworldem II.: Připravte se na NIS2
0:00/

„Je to poprvé, kdy kvantový počítač představuje podstatnou hrozbu pro několik dnes používaných algoritmů s plnohodnotnou strukturou SPN,“ poznamenali vědci s odkazem na široce používané šifrovací metody založené na struktuře substitučně-permutační sítě (SPN).

Výzkumníci se nezastavili pouze u RSA. Napadli také algoritmy klíčové pro Advanced Encryption Standard (AES), včetně Present, Rectangle a blokové šifry Gift-64.

„Naše zjištění ukazují, že kvantová technologie D-Wave může účinně cílit na šifrovací systémy, které chrání citlivé informace v globálním měřítku,“ uvedli ve svém článku.

Máte data v cloudu? Hackeři si už na vás brousí zuby! Přečtěte si také:

Máte data v cloudu? Hackeři si už na vás brousí zuby!

„Mnoho kryptografických algoritmů, na které se dnes podniky spoléhají, například RSA a ECC, je založeno na matematických problémech, které jsou pro klasické počítače výpočetně obtížně efektivně řešitelné,“ uvedl Prabhjyot Kaur, senior analytik společnosti Everest Group. „Nástup kvantových počítačů však bezpečnost těchto algoritmů ohrožuje. Potřeba robustních kvantově bezpečných nebo postkvantových kryptografických řešení je s rozvojem kvantové výpočetní techniky stále zřejmější.“

Co to znamená pro kybernetickou bezpečnost?

Důsledky tohoto výzkumu jsou významné. Odborníci se dlouho domnívali, že kvantové počítače by nakonec mohly prolomit dnešní šifrování, ale tato studie naznačuje, že časový horizont takových hrozeb může být mnohem kratší, než se očekávalo.

„Pokrok kvantových počítačů může vážně ohrozit bezpečnost dat a soukromí různých podniků, protože ovlivňuje základní principy, jako je důvěrnost, integrita a autentizace,“ dodal Kaur. „Proto je nezbytné přehodnotit bezpečnost těchto kryptografických metod.“

Každoroční aktualizace ničí iPhone Přečtěte si také:

Každoroční aktualizace ničí iPhone

Tým upozornil, že dnes šifrovaná data mohou být ohrožena, pokud je protivníci ukradnou s úmyslem dešifrovat je v budoucnu, až kvantová technologie pokročí.

„Organizace musí přehodnotit způsob zabezpečení svých dat, protože kvantové útoky se stávají reálnou možností,“ varovali.

Potřeba kvantově bezpečného šifrování

Mnoho společností již pracuje na „kvantově bezpečných“ metodách šifrování, které mají chránit před budoucími kvantovými útoky. Čínský výzkum však zdůrazňuje, že k ochraně citlivých informací bude možná nutné taková opatření urychleně zavést.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Výzkum týmu Wang Chaa slouží jako varovný signál pro komunitu zabývající se kybernetickou bezpečností. Vzhledem k rychlému vývoji výkonu kvantové výpočetní techniky je nyní čas přehodnotit strategie šifrování.

„Rostoucí hrozba ze strany kvantových počítačů vyžaduje okamžitou pozornost, abychom zajistili bezpečnost naší digitální budoucnosti,“ varovali vědci v dokumentu.

ICTS24

„Brzké a rozšířené používání kvantových počítačů by mohlo způsobit spoušť a umožnit nové pokročilé kybernetické útoky, které jsou pomocí klasických počítačů nemožné,“ uvedl Kaur. „Řešením tohoto problému je postkvantová kryptografie (PQC).“

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.