Hlavní navigace

Co všechno dokáže Cloud Computing? - 1. díl

13. 10. 2010

Sdílet

V současnosti se stále více rozmáhají aplikace, které se spouští online z internetu. Tento trend se označuje pojmem Cloud Computing. V tomto článku vám objasníme, co všechno se přesně pod tímto pojmem skrývá.

Psaní dopisů na internetu, hraní počítačových her online, antivirová ochrana sítě či sledování filmů prostřednictvím internetu – v této souvislosti řada uživatelů používá pojem Cloud Computing, aniž by  ovšem přesně věděli, o co se jedná. Ono takové to „počítání v obláčku“, jak by asi zněl doslovný překlad těchto dvou slov, samozřejmě má své výhody, ale jako ostatně všechno přináší i určitou míru rizika pro vaše soukromí a zabezpečení vašich dat.

Pojem Cloud Computing původně označoval metody, které umožňují rozdělit výpočetní výkon v síti podle aktuální potřeby. V této souvislosti určitě nebude od věci připomenout známý projekt SETI@home, pomocí něhož mohou miliony počítačů po celém světě pátrat po mimozemských civilizacích, a to vždy, když uživatel výpočetní výkon počítače nepotřebuje.

Zároveň se pod pojmem Cloud Computing začalo rozumět i používání počítačových aplikací prostřednictvím internetu, a to aniž by musel uživatel na svůj počítač nějakou aplikaci vůbec instalovat. Aplikace totiž běží ve velkých výpočetních centrech rozšířených po celém světě. Zároveň se sem ukládají i data uživatelů.

V souvislosti s Cloud Computingem se ovšem používá i slovní spojení Software as a service (Software jako služba), kdy uživatel k jeho provozování potřebuje pouze počítač s nainstalovaným internetovým prohlížečem s rozšířeními Flash, ActiveX a Javascript a připojení k internetu. Co se týče plateb, pak vězte, že se neplatí za software jako takový, ale za jeho používání.

Výhody Cloud Computingu: K dispozici je všechno a takřka všude

Využití Cloud Computingu je zcela zřejmé - pomocí počítačů s limitovaným výkonem, či dokonce smartphonů budete moci provádět i ty nejsložitější operace. Uživatel se v podstatě nemusí o software vůbec starat, všechny související činnosti totiž padají na bedra poskytovatele služby. Namísto kupování drahého softwaru se za používání Cloud Computingu zpravidla platí měsíční poplatek nebo částka odpovídající množství zpracovaných informací. Nevýhodou je, že jakmile skončíte s placením za používání programu, pak jej již nebudete mít vůbec k dispozici.

 

Další výhodou je paralelní práce více uživatelů na jednom souboru. Když například vytvoříte textový dokument za použití kancelářského balíku od Googlu a povolíte sdílení souboru jinými uživateli, pak vám nic nebrání v tom, abyste na dokumentu pracovali v jednu chvíli společně. Každý účastník pak sedí před svým počítačem připojeným k internetu a všechny změny vidí přímo na monitoru. Komunikace může probíhat přes okno s chatem zobrazeným na monitoru. Upravený text rovněž zůstává v cloudu, tedy na počítači ve výpočetním centru poskytovatele programu, v našem případě Googlu. Nezanedbatelná je i úspora financí. Zákazník totiž nemusí platit ani za software, ani za hardware, natož pak za správu serveru nebo za elektřinu.

Nevýhody Cloud Computingu: Jsou vaše data v bezpečí?

Z výše uvedeného vyplývá, že veškerá data máte na internetu a tedy je máte dostupné takřka kdekoliv. To je bezesporu velká výhoda. Tato výhoda se ale vzápětí může překlopit ve velkou nevýhodu. Například když dojde u poskytovatele služby k poruše a tím i k omezení přístupových práv či naopak k úplnému odstranění přístupových práv. K něčemu podobnému již ostatně došlo u uživatelů kancelářského balíku od Google v říjnu 2009, kdy oznámili, že měli možnost přistupovat k souborům, které ani nevytvořili a ani je nevytvořili vlastníci jiných uživatelských účtů, s nimiž nějaké dokumenty sdíleli.

Tyto zprávy, které se v médiích velmi rychle rozšířily, Google okamžitě dementoval, když prohlásil, že přístup k souborům je možný pouze na základě nastavených práv pro sdílení. Nicméně s trochou skepse je třeba přistupovat ke všem službám, při nichž se manipuluje se soubory a jinými důvěrnými informacemi.

Při ukládání souborů na internetu je zákazník upozorňován na to, že poskytovatel služby bere povinnosti týkající se zálohování dat velmi vážně. To je fakt, který by se spíše dal přiřadit k výhodám. Ruku na srdce, kdo z vás pravidelně zálohuje data na svém počítači?

Naprostá důvěra se ovšem může klidně i vymstít, a to zejména tehdy, kdy poskytovateli služby nějaká data zmizí, jak se tomu ostatně stalo před nedávnem v USA. Tam došlo ke ztrátě telefonních čísel a položek v kalendáři u zákazníků firmy T-Mobile. Tito zákazníci měli tato data uložena přímo na serveru tohoto poskytovatele mobilních služeb.

CS24

Samotný Cloud Computing může ale i docela lézt do peněz. To platí zejména tehdy, když používáte internetové služby na notebooku či netbooku nebo smartphonu připojenému k internetu přes mobilní připojení. Připojení k internetu přes mobil, zejména v zahraničí, je daleko dražší než připojení k internetu u vás doma či v kanceláři. A při spojení přes mobilní telefon, které obecně nepatří mezi právě nejstabilnější, může v nejhorším případě dojít i ke ztrátě dat – stačí, když se při přenosu vyskytne nějaká chyba.

Další díl článku již brzy!