Hlavní navigace

Co všechno dokáže Cloud Computing? - 3. díl

20. 10. 2010

Sdílet

V současnosti se stále více rozmáhají aplikace, jež se spouští online z internetu. Tento trend se obvykle označuje pojmem Cloud Computing. V tomto článku vám objasníme, co všechno se přesně pod tímto pojmem skrývá.

1. díl článku: http://pcworld.cz/internet/cloud-computing-i-11781

2. díl článku: http://pcworld.cz/internet/cloud-computing-ii-11782

 

Příklad použití č. 3: 1&1 Online Office

Díky službě 1&1 Online Office, která je dostupná na internetové stránce https://online-office.1und1.de, mohou uživatelé sdílet svoje textové dokumenty, tabulky, prezentace, soubory ve formátu PDF, fotografie, hudbu i video. Soubory jsou uloženy ve výpočetním centru firmy a můžete je ukládat a upravovat v programech, které jsou kompatibilní s programy balíku Microsoft Office.

Celý projekt ovšem má i svoje slabiny: Zákazník firmy 1&1 musí ukládat svoje soubory jen na server této firmy. Teoreticky by bylo možné je výjimečně uložit i na jejich vlastní počítač, avšak není to příliš pohodlné. Soubory se sice dají sdílet i s jinými uživateli, ovšem nelze na nich společně pracovat tak, jako je tomu i jiných srovnatelných služeb.

Pro 1&1 Online Office spolupracuje skupina United Internet s americkým poskytovatelem Zoho. Server firmy 1&1 je ovšem umístěn v Německu, a tak pro něj platí ujednání o ochraně údajů podle německých právních předpisů. Tato skutečnost představuje velkou výhodu proti americkým poskytovatelům těchto online služeb jako je Google.

Příklad použití č.4: Strato HiDrive

Takřka klasický příklad cloud computingu představují pevné disky dostupné online, jako je kupříkladu HiDrive od firmy Strato. Zákazníci firmy Strato mohou přidělovat přístupová práva na úrovni jednotlivých souborů. Dále mohou e-mailem pozvat ke sdílení příslušných souborů i ostatní uživatele. Tato varianta cloud computingu funguje nezávisle na počítači uživatele. Pokud máte dostatečnou kapacitu, můžete si dokonce vytvářet i zálohy uložených dat. Stačí pak, když si nastavíte interval zálohování a o zbytek se již vůbec nemusíte starat.

 

U pevných disků na internetu je otázka zabezpečení již na první pohled velmi kritická. U služby HiDrive má uživatel možnost ochránit svá data před neoprávněným přístupem několika způsoby. K dispozici je spousta variant přístupu, včetně šifrované komunikace, která probíhá například při využití Open VPN. Při šifrování se pak používá klíč o délce 256 bitů. My doporučujeme, abyste nešifrovaná připojení buď úplně zakázali, nebo si data šifrovali sami, například prostřednictvím utility Truecrypt.

Ke službě HiDrive se na internetu dostanete na adrese www.hidrive.strato.com. Za nejlevnější variantu poskytující prostor o velikosti 20 GB zaplatíte za měsíc v přepočtu 50 Kč. Minimální doba objednávky činí jeden rok, poplatek za zřízení služby je 250 Kč.

Klepnutím do menu Extras/Als ZIP-Datei herunterladen lze vložit do archivu a následně zkomprimovat více souborů. Pomocí tohoto tlačítka můžete v aplikaci 1&1 Online Office sdílet složky. Aby k nim mohli přistupovat i ostatní uživatelé, musíte jim e-mailem poslat pozvánku. Další možností zabezpečení je použití hesla.

Výhled do budoucnosti: Hardware počítače již nebude mít takový význam, jako má dnes

Všechny námi uvedené příklady použití cloud computingu ukazují na jeden fakt: do budoucna bude výkon počítače a tedy výkonnost počítačů jako taková hrát při práci na počítači stále menší roli. Již dnes je celá řada aplikací dostupná na internetu. To přináší výhodu zejména mobilním zařízením, jako jsou netbooky či smartphony, jež obvykle mívají daleko méně operační paměti a slabší procesory.

Do jaké míry mají tyto aplikace na internetu šance prosadit se na trhu, jde ruku v ruce s tím, jak rychlé a stabilní bude připojení k internetu a jaké budou rychlosti odezvy od serveru. Řada online služeb tohoto druhu reaguje stále ještě daleko pomaleji než programy, které máte nainstalovány přímo na svém počítači. Také ne všechny služby vámi vytvářené dokumenty průběžně automaticky ukládají. Pokud tedy dojde k výpadku internetového připojení, ztratíte všechna data vytvořená po posledním uložení.

CS24

Dalším nedostatkem je u řady služeb i nemožnost ukládat soubory jinam než na internetový server. Vůbec se totiž nepočítá s tím, že byste program používali a soubory ukládali třeba na svůj počítač. To, zda internetová služba poskytující kupříkladu služby balíku kancelářských aplikací, vůbec má šanci nahradit klasický kancelářský balík nainstalovaný na počítači, závisí také obecně i na požadavcích této sad aplikací.

Časem třeba uživatelé, kteří potřebují pracovat v týmu, zjistí, že například se se soubory v kancelářském balíku od Googlu sice pracuje velmi pohodlně, nicméně že jim tak schází funkce, na něž byli zvyklí třeba právě z Wordu či Excelu. Navíc zde zůstává onen nepříjemný pocit práce s osobními daty uloženými na úložišti přístupném odkudkoliv, a to i když prakticky všichni poskytovatelé služeb založených na cloud computingu sází na šifrování. To však v žádném případě neochrání ani vás, ani data před poruchami nebo vašimi vlastními chybami při práci s těmito aplikacemi. To vše určitě budou příčiny, proč řada firem jakožto i běžných uživatelů bude i nadále přistupovat ke službám poskytovaným přes cloud computing se zdravou nedůvěrou.