Hlavní navigace

Co byste měli vědět, abyste mohli TV využít jako monitor - 4.díl

Sdílet

Televize místo monitoru? Bude to fungovat? A stojí to vůbec za to?

Předcházející díl

 

Před několika měsíci jsem se přísným okem zadíval na naši sestavu dvou monitorů a řekl jsem si, že je načase si pořídit jiný monitor. Větší monitor. Po hodině nebo dvou strávených vyhledáváním 27palcových monitorů na Internetu jsem vstal a šel jsem přes obývací pokoj, kde mě napadlo naprosto skvělá myšlenka – co kdybych si namísto pořízení úplně nového monitoru použil 32palcovou televizi HDTV?

Bude to dobře vypadat? (pokračování)

Pokud plánujete svůj televizor HDTV používat k čemukoliv jinému než je sledování filmů nebo hraní her, budete potřebovat televizor HDTV s daleko větší hustotou pixelů (odhadem minimálně 80 ppi, což znamená, že televizor nebude moci mít při rozlišení 1080p úhlopříčku větší než 27 palců). Jen při dodržení těchto parametrů budete moci obraz na televizoru HDTV sledovat naprosto pohodlně. Druhou možností pak zůstává nepokládat televizor HDTV na stůl, ale pověsit jej na zeď.

Když už hovoříme o hraní, je třeba v případě, kdy budete chtít svůj televizor HDTV použít pro hraní her, zvážit ještě jeden faktor, a to tzv. input lag neboli zpoždění.

Input lag neboli zpoždění je časový interval mezi pohybem, který uděláte vstupním zařízením (v našem případě myší) a okamžikem, kdy se tento pohyb objeví na monitoru (televizoru). Zatímco většina počítačových monitorů je vyrobena tak, aby byla hodnota tohoto zpoždění co možná nejmenší, u řady televizorů HDTV to neplatí, a namísto toho se upřednostňuje zpracování obrazu. Toto zpoždění sice pohybuje v řádu několika milisekund, nicméně při hraní počítačových her s vysokými hodnotami FPS však může být významné.

Na webu DisplayLag je k dispozici databáze zpoždění, kterou si sami můžete setřídit podle typu zobrazovací jednotky – vás budou zajímat televizory HDTV s hodnotou zpoždění maximálně 40 ms. Pokud se při hraní her na televizoru HDTV dostanete do problémů zaviněných právě zpožděním, pak zkuste na televizoru HDTV aktivovat herní režim (pokud samozřejmě televizor takový režim vůbec nabízí).

 

Sledování filmu z počítače na televizoru

 

ICTS24

Pokračování