Hlavní navigace

Co je mezi vámi a viry?

1. 1. 2007

Sdílet

AVG Anti-Virus 7.5 Dobré řešení pro domácí PC Grisoft patří v oblasti bezpečnostních programů bezpochyby k n...


AVG Anti-Virus 7.5 Dobré řešení pro domácí PC


Grisoft patří v oblasti bezpečnostních programů bezpochyby k nejznámějším hráčům, tedy přinejmenším prostřednictvím aplikace, na jejíž poslední vydání jsme se dnes zaměřili. Z hlediska výbavy zahrnuje AVG Anti-Virus dnes typickou sadu nástrojů. Základem je služba, běžící na pozadí operačního systému pro kontrolu v reálném čase, tzv. rezidentní štít. Ve srovnání s konkurencí patří tato část antiviru mezi poměrně dobře ovladatelné, neboť k dispozici je základní škála voleb uvolňujících či zpřísňujících režim kontroly. Pomocí mechanizmu "tento typ souboru je snadno nakažlivý" lze seznam potenciálních podezřelých doplnit, avšak definice je provedena na základě přiřazených přípon, což jistě není příliš obtížné obejít. Na druhou stranu je jistě dobrý nápad zachovat výchozí nastavení zapnutou kontrolu souborů bez explicitní přípony a také heuristickou analýzu pro dodatečné prověřování. Má-li však uživatel větší obavy, může jednoduše zapnout rezidentní ochranu všech souborů a také dodejme, že lze některé potřebné adresáře naopak výslovně vyjmout z dosahu antiviru. Jako opravdu skromná nám však připadala volba Kontrolovat potenciálně nežádoucí programy. Žádná další možnost pro užší specifikaci takových programů totiž není k dispozici přesněji řečeno, lze vyrobit jakousi "generální výjimku", ovšem jen pro specifické soubory a ne pro jejich typy či skupiny.
Druhou nezbytnou součástí klasického antiviru je samozřejmě stroj pro plánované kontroly a skeny "na požádání". Příjemným překvapením je samotný plánovač úloh, s jehož pomocí lze připravit i poměrně komplikované schéma pro kontrolu počítače. V úvahu se bere nejen čas spuštění, ale také právě přihlášený uživatel, neprovedené úlohy je možné odložit na pozdější dobu. Kromě toho lze samozřejmě naplánovat sledování aktualizací. V programu je předem připravena sada úloh, jejichž počet lze dále rozšiřovat v prostředí zvaném Manažer testů prostým kopírováním s dodatečnou úpravou parametrů. Avšak pouze část z nich lze takto modifikovat, neboť tyto jsou připraveny jako "uživatelské" lze tak definovat i velmi propracované sady a ve spolupráci se zdařilým plánovačem rozložit v různých podobách na delší období.
Třetí hlavní součástí je mechanismus kontroly elektronické pošty, který se dodává v podobě několika modulů; při testu jsme použili univerzální variantu (ostatní pro klienty Eudora, MS Outlook či The Bat nám nepřišly vhodné). Komponenta pracovala poměrně svižně a nezpůsobovala ani při stahování enormního množství nových zpráv (počítáno na stovky, včetně objemných příloh) zbytečné zadrhávání či hromadění. Možnosti konfigurace testů se v tomto případě omezují na rozhodnutí o osudu příloh či zabalených archivů souborů, na druhou stranu lze přijímání určitých příloh úplně zakázat, opět v závislosti na typu přípony určující charakter souboru.
Za zmínku bezesporu stojí některé další "drobné" součásti. Slušné možnosti nastavení nabízí test "na požádání", jehož spuštění je integrováno do grafického rozhraní Windows (nabídky na pravém tlačítku myši). Uživatelské rozhraní je o něco uměřenější a když program ovládáte, nevypadá to už jako "u kolotočů" samá fangle, křiklavé barvy... Celkový dojem je velmi dobrý, program je určitě vhodným řešením přinejmenším pro domácí počítače (podporu pro rozsáhlé sítě jsme tentokrát neprověřovali).

AVG Anti-Virus 7.5

uživatelské rozhraní
výchozí nastavení
plánovač úloh
kontrola pošty
nastavení potenciálně nebezpečných programů
K recenzi poskytla firma: AVG
www.avg.cz
Cena: 980 Kč (bez DPH)

Autor článku