Hlavní navigace

Co takhle vlastní formuláře ve Wordu? - 1.díl

22. 6. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Díky ovládacím prvkům obsahu a makrům je vytváření formulářů a práce s nimi velmi jednoduchá.

Úvod

Vytváření vlastních formulářů ve Wordu je daleko jednodušší, než byste si kdy mysleli, a samozřejmě je daleko snazší než před lety. Microsoft umístil na záložku Vývojář devět ovládacích prvků obsahu, 12 ovládacích prvků ActiveX, tři ovládací prvky a tři funkce pro starší typ formulářů.

V programu Microsoft Word jsou k dispozici ovládací prvky, což jsou v tomto případě předem naprogramované nástroje, které umožňují do vašich dokumentů, formulářů, šablon a internetových stránek dodat interaktivní obsah. V tomto článku se budeme zabývat celkem šesti ovládacími prvky obsahu: zaškrtávacím políčkem (Check Box), polem se seznamem (Combo Box), rozevíracím seznamem (Drop-Down List Box), ovládacím prvkem obsahu pro text ve formátu RTF, ovládacím prvkem obsahu pro prostý text a ovládacím prvkem obsahu pro výběr data.

A. Vytvoření vlastního formuláře: První kroky

Začneme vytvořením nového souboru prázdného dokumentu a přesvědčíme se, že máme k dispozici záložku Vývojář.

1. Klepněte do nabídky Soubor > Nový > Prázdný dokument.

2. Po otevření dokumentu se ujistěte, že máte v nabídce pásu karet k dispozici záložku Vývojář.

3. Pokud záložku Vývojář v pásu karet nemáte, pak klepněte do nabídky Soubor > Možnosti > Přizpůsobit pás karet.

4. Jakmile se zobrazí dialogové okno pro přizpůsobení pásu karet a klávesových zkratek, přesuňte se do pravé části tohoto dialogového okna, kde se nachází možnost Přizpůsobit pás karet a pravděpodobně zde bude vybrána volba Hlavní karty. Pokud tomu tak nebude, pak tuto možnost vyberte. Záložku Vývojář pak do pásu karet dostanete výběrem zaškrtávacího políčka a stiskem tlačítka OK.

Nyní si zkusme vytvořit několik vlastních formulářů. V našem příkladu budeme vytvářet dotazník pro zákazníka určený pro obyvatele Scottsdale. V tomto dotazníku budeme zkoumat názory obyvatel na vybudování nové obchodní zóny a nákupního centra. Po vytvoření dotazníku a jeho distribuci budeme získané odpovědi zpracovávat, popřípadě exportovat do databáze (MS Access) nebo do listu Excelu.

Připravili jsme pro vás ukázkový dokument, který si můžete zdarma stáhnout a testovat všechny námi popisované funkce. Poslouží vám rovněž jako inspirace. Dotazník získáte po klepnutí na tento odkaz.

ICTS24

 

Pokračování