Hlavní navigace

Cryostasis: Sleep of Reason - hororový zážitek na zamrzlé lodi

17. 4. 2009

Sdílet

Hororový výlet na palubu zamrzlého ledoborce vás naučí, jak se správně bát. To samé ale naučí i váš počítač, jelikož podobně hardwarově náročnou hru jsme tu dlouho neměli.

Hry, které se inspirují nebo dokonce přebírají náměty románů, jsou k vidění spíše zřídkakdy. Když se autor nejmenuje zrovna Tom Clancy, čeká vás většinou u hry podle knižních motivů značná hloubka. Například takový American McGee vytvořil podle díla Lewise Carolla opravdu netradiční, velmi zvláštní a inspirující předělávku Alice z říše divů. Ani Call of Cthullhu: Dark Corners of the Earth nebylo zrovna jednohubkou, ale opravdu hlubokým a nesmírně napínavým prožitkem, který z hororových důvodů řada hráčů nedokázala dohrát do konce. Protože se prostě bála.

 


Ve šlépějích výše zmíněných titulů se snaží jít ruští autoři ze studia Atomic Forms, kteří si za předlohu svého Cryostasis vzali příběhy rovněž ruského spisovatele Maxima Gorkého. A jedná se o příběhy točící se kolem událostí na palubě opuštěné atomové lodi North Wind.

 


Koncept Cryostasis je velice zvláštní a bezesporu patří k největším přednostem celé hry. Jde tu totiž o prolínání jednotlivých časových rovin. Na loď se dostanete třináct let po katastrofě v roli vědce, který ji postupně prozkoumává. Už to samo o sobě nabízí velmi zajímavý a hororový materiál. Autoři šli ale ještě dále - skrze zápisníky a střetávání se s mrtvolami posádky se ponořujete do vizí, které vyprávějí příběh katastrofy. Dozvíte se, že po neštěstí, kdy loď uvízla v ledu, charismatickému kapitánovi vypovídala posádka poslušnost a uvidíte, k čemu všemu to vedlo. Cryostasis obě časové roviny silně proplétá, a to například v hádankách. Pokud se v realitě nemůžete dostat dále, bude klíč pravděpodobně v dimenzi minulosti.

 


Příběh je zpočátku nastartován opravdu slibně, ovšem uprostřed hry trochu ztrácí jasné vedení a hráč bude muset počkat do samotného závěru, kdy se vše vcelku uspokojivě vysvětlí. V průběhu hry ale vize a duchařské výlety nabírají stále větší bizarnosti. Stanete se například medvědem, který utíká lidským lovcům z jeskyně. Ale nezahrajete si jen za medvěda. Vize jsou spojeny s převtělováním se do dotyčných členů posádky. A přestože s i příběh hry vystačí bez nějakých fantasmagorických pokusů, za což mu patří dík, sem tam nějakou tu kreaturu, kterou musíte přemoct, přece jen potkáte.

 


Není jich moc, a tak se dá Cryostasis označit za survival horor, ve kterém se bojíte spíše toho, co nepřijde. Boje mají ale každopádně svébytnou dynamiku. Nikdy nenarazíte na více než na dva nepřátele najednou. Přesto ale budete mít silný pocit ohrožení. Hrdina se totiž pohybuje poměrně pomalu a často musí obstát v boji nablízko.

 

 

Pro staré a dlouho se nabíjející kvéry totiž zpočátku najdete jen minimum munice. Abyste vůbec přežili, naučíte se zacházet se sekyrou, železnou trubkou či řetězem. Oproti klasickým akcím, ve kterých se dnes už léčíte víceméně automaticky, volí Cryostasis sympatičtější a tematičtější řešení. Jelikož se pohybujete neustále v hrozivém mrazu, své rány si vyléčíte u zdrojů tepla.

 


Zpočátku se vám netradiční prostředí pusté a železné lodi bude líbit. Ovšem vězte, že v tom samém prostředí strávíte více jak deset hodin. Cryostasis je totiž poměrně dlouhým zážitkem (dohrání nám trvalo hodin třináct) a na takovou dobu by to chtělo přece jen větší ozvláštnění okolí. Grafika sama o sobě je ale opravdu povedená, zejména nejrůznější efekty zamrzání, světla či ohně. Na druhou stranu, Cryostasis je jednou z hardwarově nejnáročnějších her současnosti. A vzhledem k uzavřeným úrovním by tak moc žravá být rozhodně nemusela.

 


Kolem a kolem jsme si ale hraní užili. Cryostasis je zkrátka zážitek, který v masové produkci stříleček jen tak neuvidíte. Pokud se do hry dokážete ponořit a odpustit jí nejrůznější chybky, odvděčí se opravdu pohlcující atmosférou strachu. Pokud vám můžeme radit, hrajte hlavně v noci a nejlépe v opuštěném baráku. Pak nás pochopíte.

Plusy: opravdu silná atmosféra, povedené grafické efekty, záživný boj

Mínusy: některé vize jsou až příliš ujeté, příběh uprostřed trochu ztrácí grády, HW nároky

Verdikt: Cryostasis je vcelku rozporuplnou hrou. Bohužel to není typický hit, který by se dal doporučit každému. Ale kdo se chce nechat pohltit silnou atmosférou, které napomáhá kvalitní grafika, a dokáže se oprostit od nějaké té chyby, bude si ve hře libovat.

Hodnocení: 75%

CS24