Hlavní navigace

Čtení mysli? Jednou možná, ukazuje finský startup

18. 10. 2020

Sdílet

 Autor: @ Depositphotos
V současnosti je čtení mysli věc zhola nemožná – klíčové slovo je ale ono „v současnosti“.

Vědci na Helsinské univerzitě vyvinuli techniku, který by mohla vyobrazovat to, co si člověk myslí, pomocí hloubkového monitoringu jeho mozku.

Experiment modeluje signály z mozku pomocí umělé inteligence. Počítač nejprve signály zaznamená a následně prostřednictvím umělé inteligence vyprodukuje obrázek; nejde o komunikaci mozku s počítačem, ale oboustranné interakci nebo generativní neuronovou sítí a lidským mozkem.

31 dobrovolníkům připojených na EEG vědci postupně ukázali stovky fotografií generovaných umělou inteligencí, vesměs lidi s různým vzhledem. Účastníci výzkumu se museli zaměřit na specifické rozlišovací prvky jako věk, zda se na fotografii usmívají, barvu kůže a podobně, a v rapidně ukazovaných snímcích lidí si „v mysli“ utvořit svůj obrázek.

EEG ve stejnou chvíli převádělo data do neuronové sítě, přičemž neuronová síť tak zachytila, když dobrovolníci na fotografii našli něco, na co mysleli – úsměv, obličej s vráskami a podobně. Účastníkům byly následně ukázány finální fotografie a to, zda šlo o obličej, na který mysleli. Neuronová síť s metodikou nazývanou neuroadaptivní generativní modelování dosáhla přesnosti přibližně 83 %.

Nejde o čtení mysli ani zdaleka, spíše o asistované generování fotografie, obrazu, který je v mozku usazen – je to ale zase o krok blíž odhalení tajů lidské mysli. Tisk obrázků či myšlenek, které máme v hlavě? To by v budoucnu být možné mohlo, alespoň dle současného poznání,.

Byl pro vás článek přínosný?