Hlavní navigace

Čtvrt giga na Zipu

1. 2. 1999

Sdílet

Poptávka po přenosných médiích s větší kapacitou přivedla firmu Iomega k nápadu zvýšit kapacitu svých známý...


Poptávka po přenosných médiích s větší kapacitou přivedla firmu Iomega k nápadu zvýšit kapacitu svých známých Zipů. Koncem minulého roku tedy uvedla na trh mechaniky Zip, které spolupracují s disketami o kapacitě 250 MB. Dvacet milionů uživatelů 100MB disket Zip se však o svá data bát nemusí, jelikož nové „Zipky“ podporují i starší formát. 250MB mechaniky Zip se prodávají jak ve verzi s paralelním připojením, tak i ve verzi SCSI (výrobce spočítal, že SCSI- mechaniky Zip jsou 56krát rychlejší než obyčejné 3 1/2palcové disketové jednotky).


Stylus Photo 750

Další tiskárnu „sedmičkové“ řady představila firma Epson. Je to Epson Stylus Photo 750 pracující s rozlišením 1 440 dpi. Tiskárna pracuje s kazetou obsahující šest barev, každá barva pak má k dispozici 48 vlastních trysek. Maximální rychlost tisku (v ekonomickém modu) je 5,8 barevných stran za minutu; při rozlišení 720 dpi je však rychlost nižší – konkrétně necelé dvě minuty.


Stále více se utrácí

Ve světě se za IT utrácí stále více - ve východní Evropě je to horší. S definitivními čísly ohledně obratu v oblasti IT za rok 1997 přišla firma IDC. Z její analýzy vyplývá, že lidé v tom roce utratili za počítače a za služby spojené s jejich provozem 720,5 miliardy dolarů, tedy o 6,3 % více než v roce 1996. Navzdory finančním krizím, které postihly Evropu a východní Asii minulý rok, se počítá, že i nadále se bude množství peněz vynaložených na výpočetní techniku zvyšovat. Do roku 2002 by se měly tyto náklady zvyšovat každoročně přibližně o 10 %, celková suma by se pak měla v roce 2002 pohybovat okolo 1 100 miliard dolarů.
Na špičce žebříčků se pohybuje Severní Amerika, západní Evropa a Japonsko, kde se nárůst pohybuje na úrovni 10,3, respektive 7,6 %. V Rusku a ve východní Evropě se však objem vynaložených peněz v loňském roce snížil oproti roku 1997 o 6,3 %.

Autor článku