Hlavní navigace

Čtyřjádrové mobilní procesory Intelu jsou již na dohled

13. 7. 2008

Sdílet

Australská firma Pioneer Computers, zabývající se výrobou počítačů, již umožňuje předobjednat notebooky se zatím nevydanými čtyřjádrovými mobilními procesory od Intelu. Podle amerického Computerworldu to značí, že tyto čipy budou již velmi brzy na trhu.

Australská firma Pioneer Computers, zabývající se výrobou počítačů, již umožňuje předobjednat notebooky se zatím nevydanými čtyřjádrovými mobilními procesory od Intelu. Podle amerického Computerworldu to značí, že tyto čipy budou již velmi brzy na trhu.

Konkrétně Pioneer Computers nabízí do svého notebooku DreamBook Style 9008 osadit čtyřjádrový procesor Core 2 Extreme QX9300 za 1 449 austalských dolarů (což je zhruba 1 390 dolarů amerických). Vzhledem k tomu, že se jedná o high-endový procesor, je jeho cena vyšší, než základní cena samotného notebooku. Core 2 Extreme QX9300 má běžet na frekvenci 2.53 GHz (s FSB na 1066 MHz) a bude mít 12 MB L2 cache.

Podle slov zástupce Pioneer Computers zatím nejsou notebooky s tímto procesorem k dispozici, ale lze je již objednat a budou zákazníkům doručeny za jeden až dva týdny. Intel však termín vypuštění mobilních čtyřjader zatím odmítá komentovat s tím, že k neohlášeným produktům se firma nevyjadřuje.

Nicméně Intel má QX9300 již na své roadmapě, která je k dispozici na indických stránkách firmy a kromě tohoto modelu se počítá v nejbližší době ještě s vydáním dvoujádrového mobilního Core 2 Extreme s frekvencí 3,06 GHz a čtyřjádrového desktopového Core 2 Quad Q9650 na frekvenci 3 GHz. Nicméně v roadmapě nejsou uvedena data vydání těchto procesorů.
Nenechte si ujít:
Centrino 2 : revoluce v noteboocích

Supervýkonný notebook se čtyřjádrovým procesorem je už realitou

Asus představil notebooky s podporou HD rozlišení

Intel připravuje čtyřjádrové procesory QX9300 pro notebooky

HP má notebook s 20,1“ HD displejem za atraktivní cenu

Jak vypadá jeden z nejvýkonnějších notebooků současnosti?

Co se týká firmy Pioneer Computers, není to poprvé, co jí unikly informace o chystaných procesorech Intelu. V dubnu již byly na jejích stránkách zveřejněny detaily o čipech pro platformu Centrino 2 – více informací si lze přečíst v článku Centrino 2 : revoluce v noteboocích.

Některé firmy také se čtyřjádrovými notebooky nechtěli čekat až na vydání speciálních mobilních verzí procesorů a nabízejí je s procesory určenými do desktopů a pracovních stanic. Více viz článek Supervýkonný notebook se čtyřjádrovým procesorem je už realitou!

Zdroj: Computerworld.com

Dosavadní mobilní procesory Intelu.