Hlavní navigace

Čtyřjádrové notebooky míří na trh

13. 8. 2008

Sdílet

Intel v tomto měsíci plánuje uvést čtyřjádrové mobilní procesory Core 2 Extreme, určené pro nejvýkonnější notebooky. Výrobci proto začínají do svých portfolií zařazovat modely, vybavené těmito čipy.

Intel v tomto měsíci plánuje uvést čtyřjádrové mobilní procesory Core 2 Extreme, určené pro nejvýkonnější notebooky. Výrobci proto začínají do svých portfolií zařazovat modely, vybavené těmito čipy.

Jako první sice ohlásila již v červenci čtyřjádrové notebooky firma Pioneer Computers, ovšem jak se u ní stává již zvykem (neboť podobně „nabízela“ na svých webových stránkách již v dubnu i notebooky postavené na platformě Centrino 2), bylo to mnohem dříve, než mohly být tyto přístroje dodány. Některé firmy také se čtyřjádrovými notebooky nechtěli čekat až na vydání speciálních mobilních verzí procesorů a nabízejí je s procesory určenými do desktopů a pracovních stanic. Příkladem může být notebook D90xC Phantom-X od Eurocomu se čtyřjádrovým Xeonem, o němž jsme psali v článku Supervýkonný notebook se čtyřjádrovým procesorem je už realitou!

V současnosti však již regulerní mobilní čtyřjádra ohlásila i firma Lenovo, což značí, že jejich uvedení je už přede dveřmi. Konkrétně se má v případě Lenova jednat o notebook Thinkpad W700 (na obrázku vlevo), který je designovaný jako náhrada pracovní stanice a kromě rychlého procesoru bude nabízet téměř 1 TB diskové kapacity a řadu multimediálních funkcí.

Podle Wese Williamse, produktového manažera firmy Lenovo byl tento notebook ve vývoji úctyhodných 18 měsíců a má navazovat na loňský model z řady W s označením Thinkpad W500.

Nový W700 může být vybaven až třemi pevnými disky, přičemž každý může mít kapacitu 320 GB a nebo také 64GB SSD disky. Srdcem notebooku je čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Extreme s frekvencí 2,53 GHz a 12 MB L2 cache a nový ThinkPad může být osazen 8 GB operační paměti.

Jak již napovídá jeho označení, W700 je vybaven 17“ displejem s rozlišením 1 920 x 1 200 bodů, což přesahuje požadavky na HD rozlišení (1 920 x 1 080). Dále je osazen grafickou kartou z rodiny Nvidia Quadro FX a volitelně také Blu-ray vypalovačkou.

Mezi další speciální vlastnosti patří digitizer a možnost kalibrace barev. Digitizer je umístěn vedle touchpadu a umožňuje zadávat data za použití stylusu, kalibrátor barev pak umožňuje nastavit barevnost obrazu dle aktuálních požadavků uživatele.

Cena ThinkPadu W700 bude začínat na 2 980 dolarech a dostupný by měl být od září skrze partnery firmy Lenovo, nicméně zatím nebylo potvrzeno, zda se bude jednat jen o lokální nebo celosvětovou dostupnost.
Nenechte si ujít:
Centrino 2 : revoluce v noteboocích

Supervýkonný notebook se čtyřjádrovým procesorem je už realitou

Intel připravuje čtyřjádrové procesory QX9300 pro notebooky

HP má notebook s 20,1“ HD displejem za atraktivní cenu

Společnost Lenovo se snaží svými produkty pokrýt co nejširší spektrum trhu, neboť v nedávné době také představila ultralehké netbooky IdeaPad S9 a S10, určené pro méně náročné uživatele, vyžadující maximální mobilitu. V nedávné době také uvedla lehký notebook ThinkPad X200 s váhou 1,34 kg, který by měl nabídnout až devítihodinový provoz na jedno nabití.

Zdroj: IDG News Service