Hlavní navigace

Další potíže pro Intel: Čína prověří, zda jsou jeho technologie bezpečné

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Cyberspace Administration of China (CSAC), čínský regulační orgán pro kybernetickou bezpečnost, veřejně vyzval, aby se podrobně přezkoumaly tam prodávané produkty společnosti Intel, a to z důvodu, zda nepředstavují riziko pro národní bezpečnost a zájmy Číny.

CSAC tvrdí, že závažné nedostatky v kvalitě produktů a řízení bezpečnosti firmy Intel svědčí o krajně nezodpovědném přístupu k zákazníkům.

Zakáže Čína prodávat produkty Intelu?

Regulační organizace už vloni zakázala prodávat v Číně produkty společnosti Micron, a to právě s odkazem na riziko pro národní bezpečnost.

Paradoxem přitom je, že Intel si v tomto roce zajistil odbyt pro své systémy s Xeony u několika významných čínských státních agentur, a to pro potřeby aplikací umělé inteligence.

Američané zakázali používat řešení firmy Kaspersky Labs Přečtěte si také:

Američané zakázali používat řešení firmy Kaspersky Labs

Zákaz by mohl Intelu, který se v současnosti potýká s problémy, zasadit značnou ránu. Mohl by ale také výrazně zasáhnout čínské společnosti, které se už tak potýkají s vývozními omezeními USA.

Někteří analytici dokonce předpokládají, že by případná omezení prodeje Intelu v Číně mohla ovlivnit celý polovodičový trh.

Co přináší nový Security World 3/2024? Přečtěte si také:

Co přináší nový Security World 3/2024?

I když v současnosti jde o Intel, může se prý omezení vzápětí přelít i na další firmy, jako je například AMD.

ICTS24

Podle některých pozorovatelů ale také může jít o strategii Číny, jak posílit tamější polovodičové odvětví.

Ta totiž dlouhodobě usiluje o soběstačnost v tomto oboru. Firmy jako Huawei či Alibaba urychlují své investice do polovodičových technologií, schopnosti nabídnout plnou alternativu k americkým technologiím v blízké době ale analytici příliš nevěří.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.