Hlavní navigace

Darwinia

5. 7. 2005

Sdílet

Originální hry by se v dnešní době daly spočítat na prstech jedné ruky. Mezi takové skvosty patří i mix strategie, akce a RPG od vývojářského týmu Introversion Software. Vstupte do virtuálního světa a postavte se zákeřným virům!

Stárnoucí dr. Sepulveda spustil svůj starožitný počítač, a zatímco mu pomalu a chroupavě nabíhal prehistorický operační systém, uvařil si výtečnou kávičku, jež jako každý těžký pracovní den udrží jeho bdělost do dlouhých nočních hodin. Nejradši by se odebral do říše snů, ale vzrušení z práce na novém projektu je silnější. Jakpak se mají jeho malí Darwiniané?



Vývojářský tým Introversion Software zabodoval! Nový titul Darwinia se bez velkého povyku vplížil mezi počítačové hráče a způsobil hotovou smršť. Jak může hra, která na harddisku zabere neuvěřitelných 30 MB, konkurovat titulům na několika CD či dokonce DVD plackách? Jednoduše! Nejde přece o grafické zpracování ani o realistické zvukové efekty. Důležitá je především originalita a hratelnost, a těch má vynikající Darwinia na rozdávání. Přesto je ale velice těžké ji současnému hráči přiblížit.



Projekt digitálního života

Jedná se o jakýsi mix strategie, akce a RPG, v němž se ocitnete v podivném virtuálním světě. Zpočátku budete nemile překvapeni – v dnešní době jsou hráči zkrátka zmlsaní a závislí na vysokém grafickém standardu. Zahrajte si The Battle for Middle-Earth nebo Rome: Total War a pak si nainstalujte Darwinii. Slabší povahy hru znechuceně vypnou, ostatní se pomalu se zaťatými pěstmi prokoušou první misí a zjistí, že jejich nový virtuální mazlíček je naladěn na zcela jinou notu. Jakmile však zakázané ovoce okusí, rozehrají neodolatelnou symfonii, na niž budou ještě dlouho vzpomínat.

Příběh je poměrně jednoduchý a patří ke slabším článkům hry. Na scéně se objevuje zmiňovaný dr. Sepulveda, jehož Darwinian Digital Life Project se zmítá na pokraji krize. Primitivní virtuální mazlíčci jsou napadeni nebezpečnými viry a záchrana křemíkového světa leží pouze na vašich bedrech. Během deseti misí musíte potlačit virovou nákazu a osvobodit zelené Darwiniany od zákeřných utlačovatelů. Zapomeňte však na hry, které jste doposud hráli. Ani jedna vám totiž při hraní aktuální pecky od Introversion Software nijak nepomůže.



Počáteční nápor

Nechte se vést radami duchovního otce Darwinie a skočte rovnýma nohama přímo do boje. Ovládání hry zrovna nepatří mezi nejjednodušší a zasloužilo by si podrobnější tutoriál. Poměrně brzy mu ale naštěstí přivyknete a zjistíte, že krkolomný a na první pohled doslova nepřátelský přístup má něco do sebe. První jednotkou (programem), s níž se ve hře setkáte, je skupina vojáků. Než ji však přivedete k životu, musíte se stisknutím tlačítka [Alt] dostat do příkazového menu a nakreslit příslušný znak. Ano, čtete správně, v Darwinii budete stejně jako v Black & White kreslit, čímž vytvoříte většinu jednotek nebo zvolíte typ jejich sekundárních zbraní. Některé malůvky nejsou zrovna jednoduché a čmárání na bitevním poli docela zdržuje, ale o tom přesně Darwinia je. Musíte být buď zatraceně rychlí, nebo vykoumat účinnou taktiku, která se v jednotlivých misích dosti liší.

Vraťme se ale ke zmiňované četě vojáků – ty budete totiž v boji přímo ovládat. Levým tlačítkem myši udáte místo přesunu a pravým začnete pálit po dotěrných virech. Vzhledem k tomu, že viry jsou v podstatě zmutovaní Darwiniané, použijete jednotky inženýrů ke sběru jejich digitálních duší (DNA), a ty pak později pomocí umělé líhně přivedete opět ke spořádanému životu. Nutno podotknout, že tvorba jednotek v této hře nestojí ani haléř a jedinou „surovinou“, o kterou se budete občas s nepřátelskou umělou inteligencí prát, jsou zmiňované digitální duše. Zapomeňte ovšem na klasickou tvorbu desítek vojáků a následné převálcování nepřítele hrubou silou. Tentokrát se budete muset po dlouhé době opět zamyslet, jelikož počet jednotek je striktně omezen.



Důležité programy

Během hry splníte hlavní i vedlejší úkoly, a vzhledem k tomu, že jednotlivé mise se od sebe v mnohém liší, rozhodně se nebudete nudit a nepropadnete stereotypu. Jakmile vám začne lézt krkem akční střílení do dotěrných virů (pozor, i tento postup je v mnoha případech nutné předem promyslet!), začnete v boji užívat zelených Darwinianů. Tyto potvůrky, které se vyklubou z umělých líhní, vám však nebudou k ničemu, pokud jim neurčíte velitele. dobře Promyšlen musí být rovněž transport těchhle tupých virtuálních človíčků do boje. Správný vůdce pod vaším vedením určí Darwinianům místo transportu, a ti se jako poslušní Lumíci vydají na cestu. Ani ten nejlepší ale nedokáže zajistit přesun přes celou mapu, a tak je na strategických bodech nutné umístit další velitele.

Důležitým prvkem, bez kterého by Darwinia ztratila na své skvělé hratelnosti, je updatování všech programů, které máte k dispozici. V menu výzkumu si zvolíte, na čem má dr. Sepulveda začít pracovat, a postupem času si tak zlepšíte například dostřel laserů, dosah granátů, počet vojáků v jedné bojové skupině, zbraně Darwinianů, nosnost inženýrů a další potřebné věci. Základní verze je 1.0 a každý program je možné povýšit až na 4.0. Náš vědec ale během singleplayerové kampaně nedokáže vytěžit maximum ze všech programů, a tak si budete muset pečlivě vybírat a rozhodnutí pak přizpůsobit následnou taktiku. Vývojáři z Introversion Software totiž nevytvořili žádnou oddychovou záležitost a například umělá inteligence virových mravenců je jednou z nejlepších, na jakou můžete v realtimových strategiích narazit. Není to v případě hry o velikosti necelých 30 MB zarážející?



Pro hardcore hráče

Darwinia má ale pochopitelně i chyby. Například pathfinding bojové jednotky (skupiny vojáků) je natolik zpackaný, že pokud si nedáte pozor, vaši svěřenci se na cestě do boje klidně utopí v lesknoucím se datovém moři. Rovněž délka hry není nijak zvlášť závratná a neprospívá jí ani absence multiplayeru. Deset singleplayerových misí s trochou snahy splníte za několik dlouhých večerů a nakonec vám zbude pouze editor, který se po úspěšném dokončení hry automaticky zpřístupní. Ale vzhledem k tomu, že Introversion Software odvedli veliký kus práce, brzy se na internetu jistě objeví spousta nových map a modů.

Samostatnou kapitolou je i audiovizuální zpracování. Jestliže se nedokážete odpoutat od úžasných grafických efektů a burácejícího zvuku současných titulů, měli byste se poohlédnout po něčem jiném. Pokud však originálnímu provedení přijdete na chuť, budete nadmíru spokojeni a užasnete nad schopností autorů nacpat všechnu tu krásu do neuvěřitelných tří desítek megabajtů. Darwinia je jednou z nejoriginálnějších her vůbec, což je vzhledem k jejímu vydání v roce 2005 takřka nepochopitelné. Máte rádi strategie a běžné hry vás k smrti nudí? Tak co tu ještě děláte? Hru si můžete pořídit na oficiálních stránkách!





Výrobce: Introversion Software

Vydavatel: Introversion Software

Distributor v ČR: internet

Cena: 29,99 dolaru

Lokalizace: žádná

Internet: http://www.darwinia.co.uk
Multiplayer: ne
Minimum: CPU 600 MHz, 128 MB RAM, HDD 30 MB, 3D karta 16 MB
Doporučujeme: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, HDD 60 MB, 3D karta 64 MB
Verdikt: Originální žánrový mix, jenž ignoruje současný trend a vydává se vlastní nevyšlapanou cestičkou. Pokud mu přijdete na chuť, budete bohatě odměněni!

Hodnocení: 80 %

Autor článku