Hlavní navigace

Deneb - nástupce Phenomu

21. 11. 2007

Sdílet

Na internetu se objevilo několik zpráv ohledně chystaného jádra procesorů AMD s kódovým označením Deneb. Tyto procesory mají být vyráběné 45nm procesem a se stát konkurenty architektury Nehalem od Intelu.

CS24

Nové procesory AMD Phenom byly představeny teprve minulý týden, na trh k zákazníkům se dokonce dostanou až začátkem příštího roku, a už se čile mluví o jejich nástupcích. Čím to? Mezi hlavní důvody patří fakt, že AMD Phenomy zdaleka nesplnily všechna očekávání a hlavně nedokážou pořádně konkurovat ani současným dvou a čtyřjádrovým Intelům postavených na 65nm výrobním procesu, natož 45nm, které pro nás Intel chystá a jejich předzvěstí je například highendové čtyřjádro Core 2 Extreme QX9650.


AMD proto připravuje procesory na novém jádře s kódovým označením Deneb, které by nejen konečně měly drtivě porazit současnou a v nejbližší budoucnosti chystanou konkurenci Intelu, ale stát se konkurencí i pro Intel procesory postavené na architektuře Nehalem, což je úplně nová architektura, nástupce současné veleúspěšné architektury Core. Nehalem má přijít na trh na úplně nové patici LGA1333 s integrovaným paměťovým řadičem DDR3 nejdřive na konci roku 2008, zatímco Deneb má být už v polovině příštího roku.

Čeho se u Denebu dočkáme? O tom AMD zatím zarytě mlčí, podle zmenšeného a upraveného výrobního procesu to budou určitě vyšší frekvence a nižší spotřeba. Jistá je také podpora již existující patice AM2+, integrovaný DDR2 paměťový řadič a podpora minulý týden představených čipsetů řady AMD 700 a to všech, včetně těch lowendových.

Doufejme tedy, že AMD konečně vyvine smysluplnou konkurenci procesorům Intel Core 2 a opět začne tvrdý konkurenční boj jako z dob Pentií 4 a Athlon XP.

- - Tomáš Šulc