Hlavní navigace

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

8. 3. 2008

Sdílet

Společnost Intel představila svůj nejmenší procesor vyrobený speciálně pro přenosná zařízení MID (Mobile Internet Devices) a pro jednoduché, cenově dostupné počítače. Procesor je navržen tak, aby spotřebovával co nejméně energie a umožnil připojení k internetu kdykoli a odkudkoli. Přibližme si další detaily o těchto čipech.

Společnost Intel představila svůj nejmenší procesor vyrobený speciálně pro přenosná zařízení MID (Mobile Internet Devices) a pro jednoduché, cenově dostupné počítače. Procesor je navržen tak, aby spotřebovával co nejméně energie a umožnil připojení k internetu kdykoli a odkudkoli.

Celý čip měří méně než 25 mm2, a je tedy nejmenším čipem, navíc s nejnižší spotřebou energie, jaký doposud společnost Intel vyrobila. Společnost také představila procesorovou technologii Intel Centrino Atom, kódově označovanou Menlow, upravenou pro přenosná zařízení.

Intel Atom procesor s nízkou spotřebou energie je založen na zcela nové mikroarchitektuře, která byla navržena speciálně pro přenosná zařízení malých rozměrů. Přitom je architektura kompatibilní s instrukční sadou procesoru Intel Core 2 Duo, využívanou zákazníky u standardních počítačů a při používání internetu. Design podporuje více vláken (multiple threads) pro dosažení lepšího výkonu a rychlejší odezvy systému. Celý čip měří méně než 25 mm2, a je tedy nejmenším procesorem, navíc s nejnižší spotřebou elektrické energie, jaký doposud společnost Intel vyrobila.

Nové procesory, kódově označované Silverthorne a Diamondville, budou vyráběny špičkovou 45nanometrovou technologií. Výrobní proces zahrnuje i použití technologie Hi-K Metal Gate. Procesory mají tepelný výkon TDP (Thermal Design Power) v rozsahu 0,6–2,5 wattu a dosahují rychlostí až 1,8 GHz v závislosti na potřebách zákazníka. Pro srovnání, dnešní běžně prodávané mobilní procesory Core 2 Duo mají TDP v rozsahu 35 wattů.

Odvětví počítačů je stále mobilnější a počítačové firmy neustále přicházejí s novými produkty, které umožňují připojení k internetu i na cestách. Potenciál je obrovský, připojena může být další miliarda uživatelů. Procesory Intel Atom proto nabízejí unikátní možnost navrhovat velmi malá a energeticky úsporná zařízení, která umožňují využívat internet bez kompromisů.

Intel věří, že poptávka po nové kategorii levných internetových mobilních zařízení přezdívaných také „netbooks“ a základních internetových stolních počítačů nazývaných „nettops“, průběžně poroste během příštích několika let. Procesor Intel Atom je připraven uspokojit požadavky tohoto nového segmentu trhu.
Nenechte si ujít:
Skulltrail od Intelu - osm jader přináší maximální výkon

Via nabídne nový a značně výkonnější procesor Isaiah

Intel uvedl dvoujádrový Celeron E1200 za příznivou cenu

Intel představuje šestnáct procesorů nové generace

Cenová válka mezi Intelem a AMD se blíží ke konci – přijde zdražení procesorů?

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Společnost Intel předpokládá, že procesor Intel Atom má velký potenciál pro nové prodeje a nabízí příležitost k zisku v oblasti přístrojů spotřební elektroniky, zabudovaných (embedded) aplikací a tenkých klientů. Jeho hlavním konkurentem by měl být procesor Isaiah, který nedávno představila společnost Via a o němž jsme informovali zde.