Hlavní navigace

Duke Nukem Forever - jedna velká mystifikace

8. 5. 2009

Sdílet

Ta zpráva přišla jako z čistého nebe - studio 3D Realms končí a s ním i vývoj dvanáct let očekávané akce Duke Nukem Forever. Celé to působí jako zdařilá mystifikace nebo dokonce tunel.

Pravděpodobně žádná ze známějších her nebyla vyvíjena tak dlouhou dobu jako Duke Nukem Forever. Jen považte: poprvé jsme o něm slyšeli před dvanácti lety, v roce 1997. Tehdy ho studio 3D Realms s velkou pompou ohlásilo jako pokračování veleúspěšné akce Duke Nukem 3D. Hra měla být hotova za pár let. Jenže nebyla. A nebyla. A už asi ani nebude.

Jako blesk z čistého nebe totiž přišla zpráva, že studio 3D Realms zavírá své brány, propouští zaměstnance a ukončuje vývoj svých projektů, tedy zejména Duke Nukem Forever. Potvrdili to jak zaměstnanci 3D Realms, tak Take Two, což je firma, která na značku drží práva a měla ji vydávat.

Vůbec vztahy 3D Realms a Take Two jsou poměrně neprůhledné a nejasné. Take Two dnes tvrdí, že hru nefinancovala, ale pouze na ni držela práva. To však v herním byznysu není obvyklé. Buď má vše pod kontrolou vývojář a hru si také financuje, nebo jen zajišťuje vývoj pro vydavatele. Duke Nukem Forever byl nejspíše druhou variantou, případně určitým hybridem.

Každopádně můžeme říct, že se v projektu utopilo neskutečné množství prostředků. Pokud si vezmeme, že zhruba dvouletý vývoj vysokorozpočtové hry přijde na padesát milionů dolarů - na kolik asi musel přijít vývoj této nafouknuté bubliny?

Je tu také otázka, zda autoři z 3D Realms nevytvořili jeden velký tunel, kterým akorát od vydavatele čerpali finance a nevykazovali v podstatě žádné výsledky. Tomu napovídá i mediální prezentace Duke Nukem Forever. Ta totiž od roku 2001 byla naprosto nijaká, tedy až na pár miniaturních obrázků a rozporuplných trailerů.

3D Realms neustále tvrdili, že vývoj pokračuje, že pokračuje dokonce dobře, snad i podle plánu, ale věřil tomu někdo? Popravdě, stále jsme doufali, že jde skutečně jen o nebývalé komplikace a hra přece jen někdy vyjde. V poslední době se několikrát zdálo, že je k tomu již velmi blízko.

Ale nakonec z toho nebude pravděpodobně nic. Take Two zřejmě definitivně došla trpělivost a do projektu už nemínilo vkládat další prostředky, obzvlášť když za ně nevidělo v podstatě žádný pokrok. Před několika dny uplynul jakýsi interní termín, kdy se měl vývoj posunout citelně vpřed. S největší pravděpodobností k němu nedošlo. Takže konec.

Není úplně jisté, co bude se značkou Duke Nukem Forever nebo jen Duke Nukem dále. Možná se Take Two bude snažit minimalizovat ztráty a zadá nový vývoj akce s tímto jménem dalšímu studiu, které by ji za rozumný peníz za nějaké ty dva tři roky bylo schopno dokončit. Výdělek by byl v podstatě zaručen.

CS24

Je však velkou záhadou, co se stalo s kdysi tak velebeným studiem 3D Realms, že muselo skončit tak potupně. Jeho vedení se v poslední době prezentovalo jen velkohubými prohlášeními a žádnými výsledky. Šlo snad skutečně o bezprecedentní krádež prostředků určených na hru?

Vždyť po dvanácti letech tu není žádný výsledek, kromě nepříjemné pachuti, která po něm zůstala. Práce desítek lidí přišla vniveč, stejně jako pravděpodobně desítky až stovky milionů dolarů. Tuhle kapitolu herních dějin si ještě dlouho budeme pamatovat, ať už se s Duke Nukemem nakonec stane cokoliv.