Hlavní navigace

Dvě žhavé novinky od iAudio

1. 9. 2006

Sdílet

Revoluční multimediální přehrávač iAudio 6 a hudební klenot T2 Je k nevíře, kolik skvělých přehrávačů s...


Revoluční multimediální přehrávač iAudio 6 a hudební klenot T2


Je k nevíře, kolik skvělých přehrávačů se objevilo až v průběhu prázdnin, tedy po uzávěrce našeho velkého testu MP3 "udělátek". Jako jeho důležité doplnění můžete brát recenzi následujících dvou produktů iAudio, jež se nám dostaly do rukou až koncem července. Prvním je multimediální jukebox iAudio 6, který posouvá tento druh přehrávačů o notný kus dopředu. Velikostí se totiž blíží klasické "flashce", ale ve svém nitru skrývá harddisk o velikosti 0,85 palce, který nabízí 4 GB úložného prostoru. Další novinkou iAudio je model T2, jenž se k nám dostal zcela exkluzivně přímo z Koreje ještě před uvedením na český trh. Jedná se o klasickou miniaturní flashku se čtyřbarevným OLED displejem a systémem sluchátek integrovaným do šňůrky na krk.

iAudio 6 - konečně kapesní jukebox

Jukeboxík můžete koupit pouze v jednom barevném provedení, a to v klasické a osvědčené kombinaci stříbrné a černé. Druhá jmenovaná barva u iAudio 6 převažuje, jak si lze ostatně všimnout i na obrázku. Přední straně vévodí OLED displej se schopností zobrazit až 260 tisíc barev, jeho velikost činí 1,3 palce a rozlišení 160 x 128 bodů. LCD s úpravou TFT by nás sice potěšilo více, protože nabízí lepší podání barev, ale i tak je displej jedním z velkých kladů přehrávače.
Po zapnutí a následující pěkné animaci se objeví poslední přehrávaný soubor, přičemž při výpisu obsahu složky se vejde na displej rovných sedm položek. Přehlednost je tedy zajištěna. Trochu otravná je nutnost přepínat v menu mezi jednotlivými funkcemi přehrávače. Například při zapnutém módu Music nelze spouštět videa, prohlížet fotografie či textové soubory a naopak.
V oblasti formátů iAudio dostálo své pověsti a nabízí širokou podporu různých druhů komprimovaného zvuku jmenovitě MP3, WMA, ASF, OGG, FLAC a WAV. U videa je nutné konvertovat do MPEG4 s 15 fps, ale dodávaný program má velice přehledný interface a navíc trvá transkódování poměrně krátkou dobu. Vzhledem k velikosti displeje si na přístroji asi celovečerní filmy pouštět nebudete, ale pro sledování seriálů při delších cestách v MHD je iAudio 6 prakticky dokonalé. A to právě díky svým miniaturním rozměrům.
Zmiňovat, že tento korejský černý hřebec umí nahrávat přímo do MP3, že má tuner a schopnost pořizovat záznam hlasu, je skoro zbytečné, a tak přejděme k méně obvyklé funkci, kterou je USB host. Díky němu můžete jednoduše spojit přehrávač například s digitálním fotoaparátem, snadno fotografie z karty kopírovat a uvolnit ji tak pro další fotografování. Potřebná kabeláž je k přehrávači přibalena.
Kapitolu samu pro sebe tvoří nastavení. Věční hračičkové se mohou například vyřádit u úprav zvuku. Kromě ekvalizéru lze aktivovat i funkci MP Enhance, vylepšující zvuk komprimovaných souborů, či certifikovaný Mach3Bass. Dále můžete měnit tapetu pozadí či předefinovat funkce u dvou tlačítek. Zkrátka je toho opravdu hodně.
Mírně chudší je příslušenství, což je u iAudio bohužel častý problém. Všechny potřebné kabely jsou samozřejmě přibaleny, ale chybí AC adaptér, takže je nutné nabíjet standardně jen přes USB, nenajdete ani šňůrku na krk a nějaký ochranný obal. Když uvážíme cenu přehrávače, mohli v Koreji těch pár drobností s mizivou výrobní cenou rozhodně přibalit. I přesto je ale iAudio 6 skvělým přehrávačem, který splní nároky i těch nejnáročnějších. Navíc je postaven na firmwaru UMS, takže jeho 4 GB lze využít i pro přenášení libovolných dat. Pokud hledáte miniaturní jukebox, který umí prakticky vše, a nehodláte dělat nějaké kompromisy, je tento model právě pro vás.

iAudio T2

Úžasné iAudio 6 už je v prodeji a většina internetových obchodů ho má skladem, ale model T2 vážící pouhých 24,5 gramu včetně baterie zatím budete v nabídkách hledat marně. Jedná se o úplnou novinku, jejíž testovací vzorek se nám dostal exkluzivně do rukou ještě notnou chvíli před dodávkou první retailové várky. Přehrávač vychází z koncepce, s níž přišel před časem iRiver či v upravené podobě MPIO. Jedná se tedy o designový produkt, která má na krku působit jako šperk. Lesklá černá za nablýskaným sklíčkem v přední části tento dojem určitě jen podtrhuje, stejně jako elegantní ostré hrany, kterou jsou příjemnou ozvěnou designových trendů osmdesátých let. Ne že by se nám nějak zvlášť líbily ty objemné černé krabice plnící tehdejší západní domácnosti, ale malému MP3 přehrávači prostě sednou.
Přehrávač je vybaven OLED displejem s rozlišením 96 x 64 bodů a schopností zobrazit 65 tisíc odstínů barev. Vzhledem k rozlišení a technologii displeje nemůžete čekat zázraky, čehož si je vědom i výrobce, a tak z funkční výbavy zcela vypustil čtení textu či prohlížení obrázků. V oblasti zvuku to však T2 bohatě vynahrazuje, protože přehrává MP3, WMA, OGG, FLAC a WAV. S velikostí paměti v Koreji také zjevně nešetří, protože kromě doposud tradičních kapacit 512 MB a 1 GB bude T2 v prodeji s flashkou o velikosti 2 GB.
Doplňkovými, ale důležitými funkcemi, které u žádné pořádné empétrojky nesmějí chybět, jsou FM tuner a nahrávání. T2 disponuje oběma pouze u něho absentuje line-in pro přímé nahrávání z externího zdroje.
Ovládání přístroje se nám přiliš nezalíbilo, protože pro pohyb ve složkách je nutné používat tlačítka jak na pravé, tak na levé straně, a to si pro rychlou práci žádá oba ukazováky a oba palce. Výpis paměti je v rámci možností přehledný, i když na drobný čtyřřádkový displej se toho samozřejmě mnoho nevejde. Dalším problémem, který se týká například i přímého konkurenčního přehrávače od iRiveru, je efektní sklíčko, které kryje zobrazovací jednotku. Na denním světle se jeho čitelnost kvůli značné odrazivosti okolního světla snižuje na minimum a v případě ostrého slunce budete jen tápat.
iAudio T2 je zajisté povedený produkt s několika mouchami, které je nutné jako oběť pro design a efekt skousnout. Pokud něco takového nejste ochotni udělat, není tento přehrávač vaším šálkem kávy.

iAudio 6

funkce, provedení, design
USB host
velikost paměti
chudší příslušenství
Cena vč. DPH: 8 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Bell Technology
www.bell-technology.cz

iAudio T2

design
podporované audio formáty
rychle se ohmatá
nepřesvědčivý displej
Cena vč. DPH: cena nebyla stanovena
K testu zapůjčila firma: Bell Technology
www.bell-technology.cz

Autor článku