Hlavní navigace

Dvoufázové ověřování při používání internetových služeb - 6.díl

2. 1. 2014

Sdílet

 Autor: (c) venimo - Fotolia.com
Při dvoufázovém ověřování se kromě uživatelského jména a hesla používá ještě další zabezpečovací údaj, obvykle nějaký bezpečnostní kód.

Samozřejmě se nejedná o žádný zázračný všelék, který by jednou provždy učinil přítrž všem pokusům o prolomení zabezpečovacích údajů, ale při používání internetových služeb typu Facebook, Twitter, Dropbox a jim podobných určitě poskytuje vyšší úroveň zabezpečení, než je pouhá ochrana pomocí uživatelského jména a hesla.

Předchozí díl

Přihlášení do Facebooku

Nebojte se, Facebook vás nebude bezpečnostním kódem obtěžovat při přihlášení z internetového prohlížeče na počítači, který již zná, resp. z něhož jste se již přihlašovali. Pokud tedy používáte Facebook pouze na jednom počítači, pak bezpečnostní kód nebudete muset zadat vlastně nikdy. V opačném případě očekávejte, že se bez zadání bezpečnostního kódu neobejdete.

Po zadání svého uživatelského jména a hesla budete muset ještě navíc zadat i bezpečnostní kód.

Pak budete muset postupovat následovně:

Při příštím přihlášení do Facebooku na počítači, z něhož jste se do Facebooku nikdy nepřihlašovali, zadejte jako obvykle své uživatelské jméno a heslo a stiskněte tlačítko Log In. Na obrazovce, která se nyní objeví, vás Facebook vyzve k zadání bezpečnostního kódu.

Tento kód získáte tak, že spustíte Facebook na svém mobilním telefonu, klepněte na nabídku More (to platí v operačním systému iOS, v případě operačního systému Android se k nabídce More dostanete tak, že po obrazovce mobilního telefonu přejedete prstem zleva doprava). V této nabídce se přesuňte v okně až úplně dolů, kde klepněte na položku Code Generator. Facebook vám pak vygeneruje a zobrazí jednorázový kód, který je platný po dobu 30 sekund (po uplynutí tohoto časového intervalu se zobrazí další kód). Zadejte tento kód do počítače a poté stiskněte tlačítko Continue.

Generátor bezpečnostních kódů v mobilní aplikaci Facebook.

Omezení

Samozřejmě počítejte s tím, že ani dvoufázové ověřování není všelékem, který vás ochrání naprosto stoprocentně. O bezpečnostní kód vás Facebook požádá v podstatě pouze při přihlašování z neznámého zařízení a používá se pouze při přihlašování z internetových prohlížečů. Do mobilní aplikace Facebooku se přihlásíte bez nutnosti zadávat bezpečnostní kód. Na druhou stranu je fakt, že je lepší dvoufázové ověřování než to klasické.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?