Hlavní navigace

Dvoufázové ověřování při používání internetových služeb - 6.díl

2. 1. 2014

Sdílet

 Autor: (c) venimo - Fotolia.com
Při dvoufázovém ověřování se kromě uživatelského jména a hesla používá ještě další zabezpečovací údaj, obvykle nějaký bezpečnostní kód.

Samozřejmě se nejedná o žádný zázračný všelék, který by jednou provždy učinil přítrž všem pokusům o prolomení zabezpečovacích údajů, ale při používání internetových služeb typu Facebook, Twitter, Dropbox a jim podobných určitě poskytuje vyšší úroveň zabezpečení, než je pouhá ochrana pomocí uživatelského jména a hesla.

Předchozí díl

Přihlášení do Facebooku

Nebojte se, Facebook vás nebude bezpečnostním kódem obtěžovat při přihlášení z internetového prohlížeče na počítači, který již zná, resp. z něhož jste se již přihlašovali. Pokud tedy používáte Facebook pouze na jednom počítači, pak bezpečnostní kód nebudete muset zadat vlastně nikdy. V opačném případě očekávejte, že se bez zadání bezpečnostního kódu neobejdete.

Po zadání svého uživatelského jména a hesla budete muset ještě navíc zadat i bezpečnostní kód.

Pak budete muset postupovat následovně:

Při příštím přihlášení do Facebooku na počítači, z něhož jste se do Facebooku nikdy nepřihlašovali, zadejte jako obvykle své uživatelské jméno a heslo a stiskněte tlačítko Log In. Na obrazovce, která se nyní objeví, vás Facebook vyzve k zadání bezpečnostního kódu.

Tento kód získáte tak, že spustíte Facebook na svém mobilním telefonu, klepněte na nabídku More (to platí v operačním systému iOS, v případě operačního systému Android se k nabídce More dostanete tak, že po obrazovce mobilního telefonu přejedete prstem zleva doprava). V této nabídce se přesuňte v okně až úplně dolů, kde klepněte na položku Code Generator. Facebook vám pak vygeneruje a zobrazí jednorázový kód, který je platný po dobu 30 sekund (po uplynutí tohoto časového intervalu se zobrazí další kód). Zadejte tento kód do počítače a poté stiskněte tlačítko Continue.

Generátor bezpečnostních kódů v mobilní aplikaci Facebook.

Omezení

Samozřejmě počítejte s tím, že ani dvoufázové ověřování není všelékem, který vás ochrání naprosto stoprocentně. O bezpečnostní kód vás Facebook požádá v podstatě pouze při přihlašování z neznámého zařízení a používá se pouze při přihlašování z internetových prohlížečů. Do mobilní aplikace Facebooku se přihlásíte bez nutnosti zadávat bezpečnostní kód. Na druhou stranu je fakt, že je lepší dvoufázové ověřování než to klasické.

CS24

 

Pokračování