Hlavní navigace

Dvoufázové ověřování při používání internetových služeb - 7.díl

3. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © SP-PIC - Fotolia.com
Při dvoufázovém ověřování se kromě uživatelského jména a hesla používá ještě další zabezpečovací údaj, obvykle nějaký bezpečnostní kód.

Samozřejmě se nejedná o žádný zázračný všelék, který by jednou provždy učinil přítrž všem pokusům o prolomení zabezpečovacích údajů, ale při používání internetových služeb typu Facebook, Twitter, Dropbox a jim podobných určitě poskytuje vyšší úroveň zabezpečení, než je pouhá ochrana pomocí uživatelského jména a hesla.

Předchozí díl

Internetové služby Microsoftu

Internetové služby Microsoftu

Pokud používáte internetové služby poskytované firmou Microsoft, jako je kupříkladu SkyDrive, webový e-mail Outlook.com, popřípadě Xbox Live, pak musíte mít u Microsoftu účet. Pokud máte účet u Microsoftu, pak je možné, že je používáte pro ukládání osobních údajů, a určitě nechcete, aby se k nim dostali nepovolaní uživatelé či hackeři. Jak by bylo nepříjemné, pokud by se někdo nepovolaný dostal k vašim číslům kreditních karet či vašemu daňovému přiznání! Pokud ale použijete dvoufázové ověřování, pak uvidíte, jak zdatným pomocníkem vám bude, protože vám velmi efektivně pomůže držet hackery v uctivé vzdálenosti od vašeho počítače a tak zachovat vaše citlivá data v tajnosti.

Dvoufázové ověřování, které Microsoft velmi trefně označuje jako dvoukrokové ověřování (two-step authentication) i v tomto případě využívá pro ověření oprávnění pro přístup kromě zadání uživatelského jména a hesla navíc i zadání bezpečnostního kódu. Právě nutnost zadání bezpečnostního kódu zabrání neoprávněnému přístupu, zejména tehdy, pokud se útočník nějakým způsobem dostane k vašemu uživatelskému jménu a heslu.

ICTS24

 

Pokračování