Hlavní navigace

Earth 2160 - nadějná sci-fi strategie

20. 3. 2005

Sdílet

Po stařičkých realtimových strategiích Earth 2140 a Earth 2150 se pomalu blíží další díl slavné série od vývojářského týmu Reality Pump. Kombinuje osvědčené prvky s lákavými novinkami, a stává se tak jedním z titulů, které byste si neměli nechat ujít.

Vytvořit v dnešní době originální realtimovou strategii není nic jednoduchého, zvláště když jde o pokračování slavných titulů. Zkušení vývojáři z týmu Reality Pump tak stojí před nelehkým úkolem, neboť se snaží vdechnout život dalšímu dílu své slavné série Earth. Po stařičkých Earth 2140 a Earth 2150 nyní klepe na pupek Earth 2160 a nabízí spoustu zajímavých prvků. Nenechte ho dlouho čekat!



Znalcům zmiňovaných her jistě není třeba sáhodlouze vysvětlovat, že chystaný trhák začíná přesně v roce 2160, o čemž napovídá již samotný název hry. Stejně jako dříve se proti sobě postaví tři lidské frakce, jejichž neustálé boje způsobily vychýlení Země z oběžné dráhy Slunce. Nešťastníkům tedy nezbývá nic jiného než pláchnout na jinou obyvatelnou planetu - rudý Mars. Zkáze uniká pouze několik tisíc obyvatel, ale ani tato tragická událost znepřátelené strany nespojí. Líté boje pokračují i v cizím prostředí a o tom vypráví příběh Earth 2160.



Skrytá hrozba

Autoři se nechávají slyšet, že události nového dílu strategické série Earth budou mnohem zajímavější než v případě předchozích her. V potu tváře připravují údajně nelineární příběh, jenž představí dokonce novou hrozbu v podobě zákeřných Alienů, kteří dosud vyčkávali hluboko pod povrchem Marsu. Dokáží se nepřátelé na život a na smrt z rodu lidí spojit proti krvelačným bestiím, nebo budou dále pokračovat na vlastní pěst? To už záleží pouze na vašem rozhodnutí. Earth 2160 nabízí čtyři singleplayerové kampaně po sedmi misích. V průběhu hry tedy otestujete staré známé v novém kabátku (ED - Eurasian Dynasty, LC - Lunar Corporation, UCS - United Civilized States) a pomůžete i osvobozeným Alienům, kteří vás nejednou příjemně překvapí.

Základním mottem Earth 2160 je různorodost. Aby vývojáři z Reality Pump dokázali uspět i v dnešní době, kdy se s kvalitními strategiemi doslova roztrhl pytel, snaží se zaručit absolutní různorodost nabízených frakcí. Ke slovu přichází nejen odlišná výstavba základny, která ke většině realtimových strategií neodmyslitelně patří, ale rovněž jiná těžba potřebných materiálů a jednotky přímo volající po unikátních bojových taktikách. Když to všechno hodíte do jednoho kotle, smícháte s několika zajímavými novinkami a ochutíte úžasným grafickým zpracováním, jistě si potom parádně pochutnáte. Ale nebudeme raději předbíhat a podíváme se na zmiňované ingredience pěkně po pořádku.



Každý pes jiná ves

Základem úspěchu je těžba surovin, bez které byste se daleko nedostali. V Earth 2160 budete mít k dispozici tři základní materiály: kov, křemík a vodu. Zatímco Alieni dokáží zpracovávat všechny tři suroviny, zbylé frakce si poradí pouze se dvěmi předem určenými. Tedy nic světoborného. Nutno však podotknout, že ve hře najdete tři různé zdroje vody, stejný počet pro křemík a 12 odlišných druhů kovů. Kvalita vytěženého materiálu pak ovlivňuje i vlastnosti postavených budov a vyrobených jednotek. Občas se tedy opravdu vyplatí o ty nejlepší zdroje tvrdě bojovat.

Jakmile získáte dostatečné množství surovin, přichází na řadu stavba základen, která rovněž probíhá zcela individuálně. Lunar Corporation například šetří místem, jednotlivé části budov staví pěkně na sebe a vytváří jakési mrakodrapy, s nimiž může kdykoliv poměrně rychle odletět na jiné místo. Má to ovšem i své nevýhody. Zničená část mrakodrapu poškodí i sousedící patra, a dokonce může spadnout a poničit okolní jednotky. Popsané neštěstí se však naproti tomu asi nestane na základně Eurasian Dynasty, která se drží při zemi a zabírá obrovské množství prostoru. Sídlo takových rozměrů ovšem není lehké ubránit, a tak je zapotřebí využívat speciálních obranných věží a co nejrychleji zprovoznit maskovací zařízení, které umožňuje celičký komplex na okamžik skrýt před očima nepřátel.

Earth 2160 přinese třináct základních druhů budov a přibližně stejný počet jednotek, přičemž obojí budete moci dále kombinovat a vytvářet zcela unikátní modely. Začínající stratégové si zpočátku vystačí se základní nabídkou, ale žárem bitev zocelení generálové se jistě s radostí vrhnou na konstrukci vlastních jednotek. Vyberete si ze široké nabídky generátorů štítů, zbraní, základních i přídavných motorů, pancířů i dalších částí a překvapíte dotírající nepřátele s unikátními bojovými stroji. Ukryjete své armády do hangárů a počkáte, až se protivníci nechají zlákat vaší zdánlivě opuštěnou základnou. Rozjedete výzkum na plné obrátky, získáte tajné artefakty a vybavíte se nejmodernějšími technologiemi. V této hře budete mít zkrátka spoustu možností, jak nechat ostatní hráče či počítačem řízené pohůnky prosit o milost.



Vesmírní hrdinové

Absolutní novinkou chystaného pokračování jsou agenti, kteří zde zastávají funkci jakýchsi hrdinů. Každý z více než dvanácti specialistů nabízí své služby za určitý obnos a disponuje různými schopnostmi. Pokud si agenta najmete, může vám následně pomoci například s výzkumem, velením jednotek nebo špehováním nepřátel. Zatímco jeden specialista je schopný ukrást nepříteli různé důležité technologie, jiný příjemně zvýší efektivnost těžby. Agenti jsou tedy velmi důležití a neměli byste je rozhodně brát na lehkou váhu. Žádnému z nich nechybí vlastní osobnost, a jakmile u vás není spokojen, poohlédne se po jiném zaměstnavateli. A stejně jako vy mají i tito specialisté své přátele a nepřátele. Milují se a nenávidí a na základě toho upravují i vlastní požadavky.

Herní systém Earth 2160 je tedy propracovaný do nejmenších detailů a obdobně tomu je i v případě grafického zpracování. Vývojáři z Reality Pump od jara 2003 tvrdě pracovali na vlastním enginu Earth-4, díky němuž se dočkáte naprosto šokujících detailů. Zveřejněné screenshoty jsou tak působivé, že připomínají renderované obrázky z grafického programu a jen těžko lze uvěřit, že se hra v této kvalitě bude vůbec hýbat. Nutno však podotknout, že nový engine je toho schopný, a pokud mu dopřejete potřebný hardware, předvede ve strategiích dosud nevídané věci. Všemožné speciální efekty se na různých materiálech projeví zcela odlišně, a díky tomu se vizuální zážitek posune o pár stupínků výše. Kvůli nové technologii dojde konečně i na vytoužené změny terénu například v podobě děr či trhlin. Autoři údajně též zapracovali na umělé inteligenci. Počítačem ovládaní nepřátelé se dokáží učit z vlastních chyb, a mohou tak být velice nepříjemní. A to jsme se ještě ani nezmínili o zcela novém transparentním herním rozhraní, které vystřídá klasický panel, známý z většiny realtimových strategií.

Nové pokračování slavné strategické série Earth tedy nevypadá vůbec špatně. Jakmile dokončíte singleplayerové kampaně, můžete se vrhnout na deset skirmishových map či multiplayer ve čtyřech různých módech až pro osm hráčů najednou. A pokud vás přestanou bavit nabízené mapy, můžete si vytvořit vlastní v přiloženém editoru. Snad autoři neplánují další odložení vydání a Earth 2160 si budete moci vyzkoušet již v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku.

Autor článku