Hlavní navigace

Elegantní véčko

1. 5. 2007

Sdílet

Mobilní telefony nám už dávno neslouží pouze pro každodenní komunikaci, ale hrají roli užitečných pomocníků i ...


Mobilní telefony nám už dávno neslouží pouze pro každodenní komunikaci, ale hrají roli užitečných pomocníků i zábavních multimediálních přístrojů. A stejně jako se vylepšuje jejich výbava, dávají si výrobci záležet i na samotném vzhledu. Přestože finský gigant nikdy nebyl přehnaně chválen za design, v poslední době si skvěle nepravil reputaci, a to nejen se smartphony z řady N, ale rovněž s čistě stylovými telefony, u nichž je velký důraz kladen právě na vzhled a konstrukci. V dubnovém PC WORLDu jsme vám představili dámskou Nokii 7373 ze speciální řady L‘Amour Collection, nyní si proklepneme její vyvinutější sestřičku.
Nokia 7390 je z konstrukčního hlediska klasickým "véčkovým" mobilním telefonem, který seženete ve dvou verzích. Zatímco dámy se vrhnou po růžové barvě (Pink Powder), pány tvorstva nejspíše svede unisexový černý model (Bronze Black). Již na první pohled je jasné, že tentokrát jde o elegantní mobil s unikátním designem, který nemusí oslovit každého. Drsnějším uživatelům může i černá varianta připadat příliš zženštilá, ale pokud má sloužit jako módní doplněk, beze stylu by to asi nešlo. Tělo přístroje s rozměry 90 x 47 x 19 mm a hmotností 115 g nepatří k nejmenším, ale splní požadavky většiny uživatelů, neboť příjemně padne do ruky a bez problémů jej strčíte i do kapsy u těsných kalhot. Stejně jako u většiny "véček" se i zde zpočátku trochu potrápíte s manipulací jednou rukou, ale jakmile si zvyknete na tužší mechanizmus otevírání, nebudete mít s rychlým přijímáním hovorů žádný problém.
Mobilní telefon nabízí dva barevné displeje, čemuž brzy přijdete na chuť a necháte se rozmazlovat. Vnější okénko je ozdobeno kovovým prvkem s motivy L‘Amour Collection a poskytuje důležité informace o stavu baterie, kvalitě signálu, aktuálním čase, příchozích hovorech, textových zprávách atp. Třemi drobnými tlačítky, umístěnými pod displejem s rozlišením 160 x 128 bodů a 262 tisíci barev, můžete dále zamknout/odemknout klávesy nebo třeba aktivovat rádio, fotoaparát či přehrávač, aniž byste přístroj museli otevírat. K zachycení výjimečných okamžiků rovněž poslouží "klávesa" na pravém boku a pochopitelně kvalitní integrovaný 3Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním, přisvětlovací diodou a bleskem (nechybí tradiční nastavení jako vyvážení bílé, sekvence, noční režim atp.). Zajímavější záběry ale pořídíte až s využitím hlavního displeje, který se chlubí rozlišením 320 x 240 bodů a 16 milióny barev. Hodnota jasu je automaticky upravována díky senzoru okolního osvětlení, umístěného nad vnitřním displejem, který je tak dostatečně čitelný za různých světelných podmínek, ale na přímém slunci stále nic zvláštního nepředvede.
Za zmínku stojí i samotné ovládání, které je intuitivní a brzy vám přejde do krve. Nokia 7390 nabízí tradičně oddělený numerický a funkční blok kláves, které jsou dostatečně velké i pro mohutnější pazoury, ale přechody mezi jednotlivými tlačítky mohly být výraznější. Stříbrné lemování celého klávesového pole navíc přímo nenavazuje na okolní černý plast a vzniklá prohlubeň je učiněným lapačem prachu a nečistot. To ovšem nic nemění na tom, že stylové "véčko" od Nokie nabízí široké možnosti vlastního nastavení a každý si tak ovládání upraví podle svého gusta. Platforma třetí generace Nokia Series 40 zde vytváří podobné prostředí jako u chytrých telefonů řady N a při úpravě hlavního menu máte volnou ruku (aktivní pohotovostní režim), což se ostatně týká i nastavení tří ze čtveřice funkčních kláves, obklopujících hlavní směrový kříž s potvrzovacím středovým tlačítkem.
Nokia 7390 je třípásmový GSM mobilní telefon s přenosem dat přes GPRS nebo EDGE. Velkým plusem je ovšem podpora 3G, díky níž se můžete vrhnout do videokomunikace a svižného surfování přes integrovaný HTML prohlížeč. Ve výbavě nechybí například kalendář s možností ukládání poznámek nebo povedený hudební přehrávač, který sice nedosahuje takových kvalit jako v případě konkurenčních Walkman mobilů, ale příjemně překvapí. V souvislosti s multimédii pak zamrzí, že sluchátka ve výbavě jsou tak rozměrná, že v uších tlačí a často vypadávají. Nemalým nedostatkem je i absence USB kabelu pro propojení s PC (miniUSB konektor na horní straně mobilního telefonu) a pouze 128MB microSD paměťová karta, jež je pro ukládání většího množství fotografií, videozáznamů i oblíbených hudebních skladeb bohužel nedostačující a donutí vás investovat do větší kapacity.


Nokia 7390

Stylový mobilní telefon, určený pro něžnou
část populace, nabízí zajímavý design,kvalitní fotoaparát a integrované rádio
Elegantní design Ň možnosti vlastního
nastavení Ň 3Mpx fotoaparát s autofokusem
Ň podpora 3G
Ve výbavě pouze 128MB paměťová karta Ň
přerostlá sluchátka Ň vyšší cena
Cena vč. DPH: 10690 Kč
Zapůjčil: Nokia, www.nokia.cz

Autor článku