Hlavní navigace

Explonix: detektor výbušnin nejen pro letiště

25. 3. 2009

Sdílet

Společnost PCS - divize Rapiscan představila nová zařízení, která jsou určená pro zvýšení bezpečnosti v oblasti osobní i nákladní dopravy, soudnictví a vězeňství.

Mezi představené produkty patří zavazadlový rentgen Rapiscan 620XR a detektor kovů Metor 300 Portable od firmy Rapiscan Systems, aplikace SmartObject & SmartSystem od Smart Approach a detektor výbušnin Explonix, nový vynález české firmy RS Dynamics.

Rapiscan 620XR je rentgenové zařízení pro kontrolu zavazadel a zásilek, které je postaveno na Windows XP, dual energy detekci pro separaci materiálů, pokročilých síťových možnostech a novém systémovém softwaru Rapiscan OS 600. Software OS 600 poskytuje graficky intuitivní uživatelské rozhraní, vylepšenou kvalitu zobrazení a řadu dalších funkcí. Využití tohoto zařízení je např. na letištích, věznicích, soudech, ve státní správě apod.

SmartObject & SmartSystem jsou výukové programy, které mají za cíl naučit operátory identifikovat předměty v zavazadlech a trénovat je v rozlišování nebezpečných předmětů. SmartObject je zaměřen na vyhledávání známých předmětů v naskenovaném obraze z rentgenového zařízení. Program SmartSystem navíc simuluje skutečné rentgenové zařízení podle konkrétního typu a výrobce.

Metor 300 Portable je univerzální a při váze 41 kg lehce přemístitelný detektor kovů určený pro bezpečnostní aplikace. Krytí IP 55 dělá z tohoto detektoru kovů podle dodavatele ideální zařízení jak pro vnitřní, tak pro venkovní aplikace.

Explonix je detektor výbušnin, který splňuje detekční parametry podle mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a je schopen detekovat a rozpoznat výbušniny v řádu pikogramů. Nízké množství falešných poplachů, jednoduchost použití, doba odezvy a provozní náklady jej podle dodavatele předurčují k použití na malých, středních i velkých letištích, v armádě, policii a jiných ozbrojených složkách. Tento detektor je také možné rozšířit o detekci radioaktivity.

CS24