Hlavní navigace

Facebook: Výkon nových serverových procesorů nedostačuje

27. 6. 2009

Sdílet

Poslední generace procesorů pro servery od společností Intel a Advanced Micro Devices (AMD) nepřináší slibovaný výkon, alespoň podle šéfa technických operací ve společnosti Facebook, která využívá velkou řadu serverů.

Tato společnost, jež provozuje známou stejnojmennou sociální síť, se stále snaží upgradovat svoji infrastrukturu, aby držela krok s narůstajícím počtem uživatelů a množstvím dat a přitom se snaží co nejvíce snížit spotřebu energie, aby ušetřila náklady, tvrdí Jonathan Heiliger, vice prezident technických operací. Jeho názory zjišťoval Om Malik, zakladatel GigaOm Network, na konferenci GigaOm's Structure, která se konala ve čtvrtek v San Franciscu. Dále se ho ptal na nečekané problémy se servery.

"Nejvíce nás překvapil fakt, že výkon nových mikroarchitektur CPU od Intelu a AMD je menší než jsme očekávali. V médiích tyto firmy propagují velkou výkonnost, v našich aplikacích ale nebyla vidět," řekl Heiliger. "A nyní se snažíme zjistit, čím to je."

Obchod s hardwarem také neuspěl, když se snažil dodat energeticky úsporné servery, které by zvládaly limitovaný počet funkcí pro firmy jako je například Facebook nebo Amazon, tvrdí Heiliger a posílá vzkaz pro OEM (original equipment manufacturers) serverů.

"Nějak to nezvládáte," začíná Heiliger, "Servery pro společnosti jako je Facebook, Amazon a podobné, které potřebují operovat s jednoduchými aplikacemi, musí být levné a co nejvíce energeticky nenáročné." To znamená více než jen úsporný zdroj, ale celý systém až k procesoru, tvrdí. Google to vyřešil geniálně, když si vytvořil svoje vlastní servery pro svůj druh využití, dodává.

Facebook nadále spolupracuje s výrobci serverů a stále nevíme, proč naše servery stále padají, říká Heiliger. A doufá, že brzy dojde ke kooperaci mezi firmami vyrábějícími servery za účelem vytvoření nějakých standardů v této oblasti.