Hlavní navigace

Facebook: Změny v systému způsobily největší výpadek za poslední roky

25. 9. 2010

Sdílet

Řada uživatelů Facebooku se ve čtvrtek nemohla více jak dvě a půl hodiny na tuto sociální síť dostat. Jde o nejhorší výpadek za poslední čtyři roky, uvedl Facebook ve svém vyjádření.

Problémy byly vyvolány změnou, kterou Facebook provedl v jednom ze svých systémů.

Chyba se týkala části dat, která byla systémem Facebooku při rutinním hledání chyb pokaždé označena za vadnou. Tuto část dat, jež byla označena za chybnou, se systém snažil nahradit, nicméně ji pokaždé nahradil stejným kusem dat a tak začala nekonečná smyčka.

Smyčka měla za následek stovky tisíc podnětů za sekundu zaslaných do databáze Facebooku, což zahlcovalo systém. Výsledkem pro uživatele byla "DNS error" hláška a omezení přístupu na stránky.

"Možnost jak zastavit tuto nekonečnou smyčku byla velmi nepříjemná, museli jsme přerušit veškerou komunikaci se zmiňovanou databází, což znamená odpojit celou síť," napsal Robert Johnson, ředitel softwarového inženýrství u společnosti Facebook, v příspěvku na domácí stránce Facebooku. "Jakmile byla databáze opravena a příčina problému objevena, pomalu jsme povolovali lidem návrat na síť."

Problém ovšem nebyl zcela opraven. Johnson prozradil, že Facebook musel vypnout automatický systém ochrany, aby mohl být web znovu uveden do provozu a fungoval. Nicméně tento systém hraje zásadní roli v ochraně tohoto webu.

Nyní Facebook zkoumá další možnosti, jak se vypořádat s touto situací, aby již nenastala další nekonečná smyčka.

"Ještě jednou se omlouváme za výpadek sítě a chceme aby uživatelé věděli, že výkon a spolehlivost Facebooku bereme velmi vážně," dodal nakonec.

Jedná se již o druhý den, kdy byla tato sociální síť pro některé uživatele nepřístupná. Ve středu Facebook obvinil poskytovatele sítě z řad třetích stran za nepřístupnost webu pro některé uživatele.