Hlavní navigace

Filmotéka v záloze

1. 7. 2006

Sdílet

DVDPizza 1.0 a mnoho dalších zajímavých programů (CD/DVD) Zálohujte svá filmová DVD pomocí jednoduchého progr...


DVDPizza 1.0 a mnoho dalších zajímavých programů (CD/DVD)


Zálohujte svá filmová DVD pomocí jednoduchého programu DVDPizza, který vám nabízíme zdarma, a zahrajte si některou z her, jež nabízíme v rubrice Téma CD/DVD.

Rovněž u letního dvojčísla máte možnost vybrat si PC WORLD s přílohou CD nebo DVD. Obě média se liší pouze počtem programů v jednotlivých sekcích. S ohledem na možnosti jednotlivých příloh jsme se snažili využít místo optimálně a věnovat všem tematickým sekcím stejný prostor.

Audio Video

Tato část nabízí vše, co potřebujete pro přehrávání zvukových a obrazových souborů, pro úpravy či tvorbu formátu MP3, poslech internetových rádií, úpravy videa a aktualizaci kodeků.
Microsoft Windows Media Player 11 beta je multimediální přehrávač od společnosti Microsoft. Nová verze nabízí vylepšené uživatelské rozhraní, které má korespondovat se vzhledem nově připravované edice MS Windows Vista.
Uživatele přehrávačů Winamp, Windows Media Player a XMPlay potěší šikovná utilita G-Lyrics. Automaticky hledá přes Google na internetu texty k právě přehrávaným skladbám. Vyhledaný text přehledně zobrazí v okně a umožňuje jeho uložení. Pokud se vám stane, že váš počítač není schopen přehrát některý z audioči videoformátů, může být problémem nepřítomnost některého z kodeků. Tuto situaci lze vyřešit instalováním XP Codec Pack 1.3.4. Jedná se o balík multimediálních kodeků, umožňující přehrávat většinu audioa videoformátů. Obsahuje také jednoduchý přehrávač Media Player Classic.

Domácnost a kancelář

Do této části jsme umístili software, který využijete při každodenní práci s počítačem v domácnosti i zaměstnání. Active Desktop Calendar 6.1b (pouze DVD) je plně nastavitelný kalendář, který je zobrazen přímo na ploše. Na již existující tapetě zobrazí nejen kalendář, ale také oblast, v níž najdete budoucí úkoly a schůzky. Máte tak ke všem údajům přístup přímo z plochy, bez nutnosti spouštění jiného programu.
Používáte-li počítač také k poslechu rádia či sledování televize, určitě vyzkoušejte software OnLineLive 4.1. Nabízí totiž přístup k více než
3 600 internetovým televizím a radiovým stanicím. Seznam dostupných stanic je pravidelně aktualizován.

K obsahu PC WORLDu

Vzhledem k tomu, že stále více našich článků lze podpořit vhodnými programy, naleznete v této části veškerý software, který je ve článcích zmíněn. Stejně tak nechybí doplňující tabulky či grafy k hardwarovým testům uvnitř čísla.
Ace HTML 6.5 je výkonný editor pro tvorbu webových stránek. Nabízí nástroje, které pomohou začátečníkům i profesionálům rychle a snadno vytvářet webové stránky. Nabízí ověřování a zvýraznění syntaxe HTML, podporu mezinárodních znaků, Code Explorer, knihovnu 140 předdefinovaných JavaScriptů a DHTML skriptů, podporu šablon, výkonný editor stylů CSS či správce záložek.
iTunes 6.0.4 je univerzální multimediální přehrávač od firmy Apple, který umožňuje organizovat, sdílet, poslouchat hudbu a sledovat video na počítači. Je dostupný pro platformu Windows i Mac. Zároveň se pod stejným názvem skrývá i jeden z nejznámějších elektronických obchodů s hudebními nahrávkami.
ClipMagic 3.2.1 rozšiřuje možnosti systémové schránky Windows tím, že všechny texty a grafiku, které do schránky postupně vkládáte, ukládá do své databáze, kde zůstávají k dispozici k pozdějšímu použití. Vytvořením kategorií a subkategorií můžete oddělit grafické položky (obrázky), text, internetové adresy, texty z internetových stránek apod.

Komerční software

AVG Anti-Virus plus Firewall nabízí všechny pokročilé metody virové detekce a je určen především pro PC a notebooky, připojené k internetu mimo chráněnou firemní počítačovou síť. Kromě zabezpečení proti virům nabízí i firewall, který zamezí neoprávněným přístupům do vašeho počítače z internetu, tedy takzvanému hackingu.
Pro přehlednou správu DVD disků, zejména pak disků s filmy, je určen program Seznam DVD. Umožňuje vložení obrázku obalu disku, informací o zvuku, titulcích, počtu médií, kvalitě filmů a další. Program načítá téměř 20 informací o filmu z www.fdb.cz (Filmová databáze) včetně bookletu, obsahuje i možnost importu obalu z internetu. Pro naše čtenáře je připravena sleva 100 Kč. Více informací o těchto programech naleznete v rámečku Komerční software & slevy.

Komunikace

Zde naleznete vše potřebné pro stahování dat, nejnovější edice prohlížečů, zabezpečení a další programy, jež potřebujete pro práci s internetem. Do nové edice 1.5.0.4 pokročil malý a rychlý moderní prohlížeč Firefox s jednoduchým ovládáním a bohatou nabídkou funkcí. Mezi jeho nejzajímavější funkce lze řadit tabbed browsing neboli rychlé prohlížení více stránek v jediném okně, blokování pop-up oken a přizpůsobitelné lišty nástrojů.
Pro tento prohlížeč jsme doplnili rozšiřující plug-in DownThemAll! 0.9.9.4. Přidává více možností a funkcí při stahování souborů. Zvyšuje také rychlost stahování dat a plně tak využívá možností připojení k internetu. Umožňuje rovněž přerušení a opětovné navázání na stahovaná data.

Multimédia

Tato část obsahuje software pro prohlížení a úpravy obrázků a fotografií, tvorbu grafiky, flashových animací a vypalování dat. DVD Lab Studio 1.25 je profesionální nástroj pro authoring DVD-Video titulů. S jeho pomocí můžete převádět vlastní videa do podoby DVD filmů, včetně animovaných menu, bonusů, titulků, zvukových stop apod.
Zoner Photo Studio 8 (pouze DVD) nabízí kompletní správu a zpracování digitálních fotografií. Dokáže fotografie či jiné obrázky načítat z fotoaparátu či skeneru a dále velmi dobře upravovat. Můžete retušovat chyby, upravovat barvy či odstranit zkreslení perspektivy. DAEMON Tools 4.0.3 slouží k emulaci chráněných i nechráněných CD nebo DVD. Umožňuje vytvořením virtuálního disku emulaci SafeDisc, RMPS, Laserlock a SecuROM.

Systém

Zde jsou připraveny utility pro údržbu a opravy systému, testování výkonu, diagnostiku PC a správu pevných disků. Utilita HDClone 3.1.11 dokáže na fyzické úrovni vytvářet identické kopie dat pevného disku na jiném médiu. Pracuje tedy nezávisle na rozložení oddílů, souborovém a operačním systému. Na jiný disk tak lze přesunout celý operační systém, včetně instalovaných aplikací.
Pomocí utility Shutdown Monster 4.0.5.2 lze počítač vypnout ve zvolený okamžik, například po určité aktivitě, v případě, že se na disku objeví určitý soubor, v zadaný čas či po odpočtu.

AVG Anti-Virus plus Firewall

Tento program nabízí všechny pokročilé metody virové detekce a je určen především pro PC a notebooky, připojené k internetu mimo chráněnou firemní počítačovou síť. Kromě zabezpečení proti virům nabízí i firewall, který zamezí neoprávněným přístupům do vašeho počítače z internetu, tedy takzvanému hackingu. Pomocí průvodce konfigurací je nastavení firewallu velice snadné. Program AVG Anti-Virus plus Firewall je pro naše CD/DVD dodán ve zkušební verzi, s omezením doby platnosti na 3 měsíce. Firma GRISOFT existuje od roku 1991 a od samého počátku své existence se zabývá vývojem antivirového software AVG Anti-Virus. Patnáctileté zkušenosti v oboru řadí firmu na absolutní špičku, což dokazuje téměř 30 miliónů uživatelů na celém světě a lokalizace AVG Anti-Viru do 12 světových jazyků. Po loňském kapitálovém vstupu společnosti Intel Capital se GRISOFT zařadil mezi největší světové hráče na trhu s bezpečnostním softwarem.

Seznam DVD Program slouží k přehledné správě DVD disků, zejména pak disků s filmy. Umožňuje vložení obrázku obalu disku, informací o zvuku, titulcích, počtu médií, kvalitě filmů a další. Program načítá téměř 20 informací o filmu z www.fdb.cz (Filmová databáze) včetně bookletu a obsahuje i možnost importu obalu z internetu. Propojení programu s www.fdb.cz zaručuje také to, že jako registrovaný uživatel můžete jedním kliknutím přidávat komentáře k filmu. Ty se pak objeví okamžitě na FDb a vy se tak můžete podílet při tvorbě různých názorů na příslušný film. Výhodou programu je seznam půjčených disků, takže vždy budete mít přehled o tom, kdo má váš film zrovna půjčený. Pro vaše větší pohodlí je do programu integrován adresář půjčujících. Export seznamu je možný do excelu, html, csv se všemi důležitými informacemi. Program obsahuje logování, pujčování a vracení a další uživatelské aktivity. Novinkou je možnost importu dat. Pro čtenáře je připravena sleva 100 Kč. Při objednávce produktu je třeba na stránce výrobce uvést kód slevy: pcwrl78d.

Téma CD/DVD

Léto je čas radovánek a her. Tuto sekci jsme proto tentokrát věnovali zábavě. Všem příznivcům geniální akční série Grand Theft Auto přinášíme zajímavý titul GTA La Heist, který do značné míry kopíruje první díl komerčního projektu. Ve 2D prostředí amerického velkoměsta plníte ve svých (i v kradených) autech různé mise a snažíte se vyhnout střetu s policisty. Všem fanouškům klasických vesmírných simulátorů přinášíme remake slavné hry Wing Commander Privateer (pouze DVD), která se na počítačích objevila již v roce 1993. Nová podoba hry nabízí původní skvělou zábavu s modernějším grafickým zpracováním.

Zabezpečení

Tato rubrika je určena softwaru pro ochranu vašeho počítače před útoky, viry a ostatním nebezpečím internetu. Antidote SuperLite je zdařilý antivirový program pro jednorázové použití. Funguje jako spustitelná aplikace bez instalace a při spuštění zkontroluje kompletně váš počítač. Výrobce program neustále aktualizuje, takže čerstvě stažená verze obsahuje poslední variantu databáze virů.
Sunbelt Kerio Personal Firewall 4.40.0 je osobní firewall, který je k nekomerčnímu použití zdarma. Mezi jeho funkce patří neomezený paketový filtr umožňující filtrovat takřka cokoliv, zvýšená výkonnost a nižší nároky na systémové prostředky, případně ochrana samotných souborů programu proti jejich přepsání.
Spyware Terminator 1.4 je účinný nástroj pro odstranění spywaru ze systému a pro ochranu systému v reálném čase. Poradí si i s malwarem, adwarem, viry typu hijack a dalšími škodlivými programy. Umožňuje automatické aktualizace virových databází přes internet a nastavení automatické kontroly systému ve stanovený čas.

Zadarmo: DVDPizza 1.0 (CD/DVD)

Zálohování DVD filmů je hlavním tématem softwaru v akci pro tento měsíc. Program DVDPizza z programátorské dílny Movavi je určen začátečníkům, kteří si chtějí snadno, v několika krocích vytvořit kopii vlastních video DVD disků. Utilita totiž umožňuje vytvářet identické kopie filmů na DVD, a to včetně všech menu nabídek, bonusů, titulků a audio stop. Software DVDPizza je určen výhradně pro práci s video disky, a proto s ním nelze zálohovat datová DVD.
Hlavní předností programu je jednoduchost. Po spuštění se objeví obrazovka s určením zdrojového a cílového média. Po vsunutí disku do mechaniky se automaticky načtou všechny potřebné informace. Stačí tedy vybrat pouze cílovou DVD vypalovací mechaniku, případně složku na pevném disku, kam se kopie uloží k pozdějšímu vypálení, a stisknout tlačítko Start. DVDPizza už se postará o zbytek. Zálohovat (a vypalovat) lze jak klasický formát DVD 5, tak i dvouvrstvé DVD 9 disky. Program bohužel neumožňuje "devítková" média zmenšovat nebo jinak upravovat, takže si pro kopírování většiny filmů musíte opatřit stále ještě dosti drahé dvouvrstvé DVD disky. Software také samostatně neumožňuje zálohovat video s ochranou proti kopírování CSS (což představuje téměř všechny komerční produkty). Když ovšem zmiňujeme slůvko "samostatně", máme tím na mysli, že stačí nainstalovat jednoduchou utilitku DVD43Free, kterou rovněž naleznete na našem DVD a problém je vyřešen. Tento prográmek se po spuštění schová do tray lišty a automaticky detekuje disky a deaktivuje jejich případnou ochranu.
Program DVDPizza podporuje NTSC i PAL video normu, zápis na média DVD-R/RW, DVD +R/RW a je kompatibilní se všemi SCSI, IDE, USB DVD vypalovacími mechanikami. Instalace je velmi jednoduchá, a po prvním spuštění je nutné pomocí tlačítka "Enter Registration Code" zadat libovolné jméno a sériové číslo: BM8YUN-2BMM7-L8GY4-LPYQP-HVLZ9-QXYCN-C2F25.