Hlavní navigace

Finanční krize a recese se investic do zabezpečení IT nedotkne

3. 11. 2008

Sdílet

Analytici uvádějí, že za růstem výdajů stojí především změna obchodních modelů, kdy se téměř vše realizuje prostřednictvím webu. Finanční krize naopak zvyšuje možnosti podvodníků, čemuž se firmy musí bránit.

Americký Computerworld zveřejnil několik analýz, jak současná finanční krize a přicházející ekonomická recese ovlivní trh s produkty pro zabezpečení IT. Výsledek: většina předpovědí se shoduje na tom, že i když některé sektory IT trhu budou ekonomickou situací ovlivněny, segment bezpečnosti nadále poroste.
Každoroční průzkum Global State of Information Security Survey společnosti PricewaterhouseCoopers z tohoto měsíce dotazoval 7 000 IT profesionálů ze 119 zemí. 44 % respondentů odpovědělo, že jejich společnost bude meziročně investice do zabezpečení IT zvyšovat, snížení naopak předpokládá pouhých 5 %.

Viz také:
Gartner: Bezpečnostní trh meziročně vzrostl o 20 procent a překonal 10 miliard dolarů

Analytici uvádějí, že za růstem výdajů stojí především změna obchodních modelů, kdy se téměř vše realizuje prostřednictvím webu a toto prostředí je samozřejmě třeba zabezpečit. Roli hrají i regulační požadavky a nutnost zajistit všemožné „shody s předpisy“.
Americká organizace Institute for Applied Network Security taktéž uvedla, že při snižování výdajů na IT se ve firmách jen výjimečně sáhne na řešení pro bezpečnost. Finanční krize naopak zvyšuje možnosti podvodníků, čemuž se firmy musí bránit.

Viz také:
Finanční krize zvýší riziko od insiderů

Forrester Research uvádí, že i trh IT se softwarem a službami jako celek na konci letošního a na začátku příštího roku poroste, a to o 3-5 %. V první polovině letošního roku to ovšem bylo 10-12 %.

Zdroj: Computerworld.com

Autor článku