Hlavní navigace

Firefox 3.0 ve finální verzi konečně ke stažení!

18. 6. 2008

Sdílet

Včera společnost Mozilla konečně vydala finální verzi svého populárního open source prohlížeče Firefox 3.0. Celou situaci ale zkomplikoval výpadek jejích serverů, které několik hodin vůbec nefungovaly.

Včera společnost Mozilla konečně vydala finální verzi svého populárního open source prohlížeče Firefox 3.0. Celou situaci ale zkomplikoval výpadek jejích serverů, které několik hodin vůbec nefungovaly.

Nový Firefox 3.0 byl vydán ve 13h odpoledne východního času, ovšem díky obrovskému zájmu uživatelů došlo téměř okamžitě k přetížení serverů Mozilly a k jejich výpadku, který se podařilo obnovit až po 15,30h (ovšem při psaní tohoto článku web www.mozilla.org opět nefungoval, stejně tak jako přímý odkaz na download FF 3.0 z něj). Mike Schroepfer, vice prezident Mozilly k tomu řekl, že jeho společnost byla překvapena masivní poptávkou po nové verzi, ovšem její technici rychle situaci vyřešili a během krátké doby byla k dispozici vyšší kapacita.

Chyba se týkala i uživatelů, kteří nechtěli jen stahovat Firefox 3.0 z webobých stránek, ale kteří využili automatické aktualizace ze starších verzí Firefoxu. Nicméně velký zájem uživatelů není až tak nečekaný, protože Mozilla sama plánovala na první den vypuštění Firefoxu 3.0 dosáhnout rekordu pro stažení určitého softwaru za 24 hodin. Při vypuštění Firefoxu 2.0 bylo dosaženo počtu 1,6 milionu stažení a Mozilla bude usilovat o zapsání nového rekordu do Guinessovy knihy rekordů (až bude zřejmé, jakého čísla se podařilo dosáhnout).

Nový Firefox 3.0 je možné stáhnout ve verzích pro Windows, Linux a Mac OS X a je k dispozici samozřejmě již i v češtině. Pro momentální zahlcenost stránek Mozilla.org proto doporučujeme stahovat z následující adresy:

http://www.czilla.cz/produkty/firefox/stahnout.html


Česká verze FF 3.0 s instalátorem pro Windows pak má rovných 7 MB, anglická 7,2 MB. Verze pro Linux a Mac OS X jsou delší. Při snaze o automatickou aktualizaci starší verze Firefoxu 2.0 prostřednictvím zabudované aplikace však uživatelé obdrží hlášku, že „nebyly nalezeny žádné nové aktualizace“ a automatická aktualizace tak bude pravděpodobně fungovat jen z beta- a RC- verzí Firefoxu 3.0, ostatní jej budou muset instalovat ručně.

Analytici nový Firefox hodnotí vesměs kladně, například Ray Valdes ze společnosti Gartner říká, že se sice nejedná o revoluční produkt, který by změnil celkovou situaci na trhu prohlížečů, ale i tak jde o výrazný krok kupředu. Podle něj bude pro Mozillu navíc již obtížnější získávat další podíl na trhu, než dosud a Internet Explorer od Microsoftu má údajně v obchodní sféře stále silnou pozici.
Nenechte si ujít:
Nové funkce, které si zamilujete na Firefoxu 3.0

Firefox 3.0 RC1 obsahuje 10 chyb, z toho 3 kritické

Nová verze Firefoxu 2.0.0.14 opravuje kritickou chybu

Firefox 3.0 přináší výrazné zvýšení rychlosti, tvrdí testeři!

5 věcí, kterými vás nadchne Internet Explorer 8.0

Firefox 3.0 dramaticky snižuje nároky na paměť

Plugin pro Firefox obsahoval škodlivý kód

Firefox má téměř třicetiprocentní podíl na evropském trhu

V uplynulém týdnu byla také vypuštěna finální verze konkurenčního prohlížeče Opera 9.5, proto bude zajímavé sledovat i její úspěch na trhu prohlížečů. Více informací lze najít v článku Opera 9.5 přináší vyšší rychlost i nové funkce.

Zdroj: Computerworld.com

A jaký je váš názor na nový Firefox 3.0? Podělte se o něj s námi v diskuzi k článku.