Hlavní navigace

Firefox 3.5 beta 4 nakonec tento týden uvolněn nebyl

25. 4. 2009

Sdílet

Vývoj Firefoxu 3.5 nabírá oproti plánovaným termínům další výrazné zpoždění. A i když Mozilla ještě před několika dny slibovala, že se verze beta 4 dočkáme ještě v tomto týdnu, nestalo se tak.

Jediná nová verze tohoto open source prohlížeče, která byla v uplynulém týdnu uvolněna, se týkala Firefoxu 3.0 a přinesla opravu 12 bezpečnostních chyb. Přesto Mozilla původně počítala s tím, že bude schopná uvolnit pro veřejné testování i čtvrtou betu Firefoxu 3.5 – více viz článek Mozilla uvolní Firefox 3.5 Beta 4 ještě tento týden na našem sesterském PCWorldu.

Nicméně poslední testovací verze nově vyvíjeného Firefoxu, která je ke stažení z webu Mozilly je stále beta 3, která byla uvolněna již v první polovině března a jež je stále ještě označena jako Firefox 3.1, neboť Mozilla rozhodla o přejmenování projektu na 3.5 až právě od čtvrté beta verze (více viz článek Potvrzeno: Příští verze Firefoxu bude 3.5). Důvodem má být výrazný pokrok, který tento prohlížeč přinese, ovšem řada uživatelů je již rozhořčená s dlouhého čekání a není to poprvé, co nebyl původně slíbený termín dodržen. Navíc finální Firefox 3.5 měl spatřit světlo světa již na konci roku 2008 nebo na začátku 2009 a nyní není ani jisté, zda bude dokončen do poloviny letošního roku, protože Mozilla přestala informovat o jakýchkoliv termínech vydání finální verze. V této chvíli pak není dokonce k dispozici ani žádná aktualizace termínu pro vydání čvrté bety.

Co přesně stojí za zdržením vydání Firefoxu 3.5 beta 4 není jasné. Hovoří se o novém JavaScript enginu Tracemonkey, který byl důvodem dřívějších opoždění a jenž obsahoval poměrně velké množství chyb. Ten má být jedním z hlavních benefitů Firefoxu 3.5, neboť podle zástupců Mozilly má umožnit zrychlení nahrávání stránek oproti aktuálnímu Firefoxu 3.0 až dvojnásobně a oproti Firefoxu 2.0 dokonce devítinásobně. V uplynulém týdnu pak na veřejnost prosákly informace o tom, že čtvrtá betaverze Firefoxu obsahuje stále sedm chyb s vysokou prioritou, přičemž pět z nich se týkalo právě JavaScript enginu a je tedy zřejmé, že v tomto stavu prohlížeč ještě není připraven pro vypuštění na veřejnost.

Nicméně většina komentátorů věří, že počkat se vyplatí, neboť nový JavaScriptový engine open source prohlížeče Firefox 3.5 by po dokončení kromě zvýšení rychlosti měl přinést i nové funkce založené na HTML 5, což je poslední aktualizace hlavního jazyka, který se využívá na webu. Mozilla dále tvrdí, že by se měla zlepšit bezpečnost a také celková uživatelská přívětivost. Pro uživatele starších Windows pak bude Firefox 3.5 pravděpodobně poslední, který budou moci používat, neboť v nedávné době se objevila zpráva o tom, že v příštím roce Mozilla bude podporovat již jen Windows 7, Vistu a Windows XP SP3. Na podpoře v oblasti Linuxu a Mac OS X se nemá nic měnit.