Hlavní navigace

Firefox 3.5 není stabilní, Mozilla chystá opravy

4. 7. 2009

Sdílet

Nová verze prohlížeče Firefox 3.5, která byla vydána toto úterý, obsahuje několik závažných chyb, které způsobují pády aplikace, což svědčí o tom, že její vydání bylo nejspíše uspěchané. Chystá se proto opravená verze 3.5.1.

Mozilla pravděpodobně uspěchala release candidate fázi, aby mohla uvolnit Firefox 3.5 do konce prvního pololetí letošního roku, což se jí sice povedlo, ale za cenu zmíněných chyb v aplikaci. Přitom v loňském roce Mike Beltzner, ředitel Firefoxu, tvrdil v souvislosti s prodlužováním release candidate fáze Firefoxu 3.0, že jeho společnost vždy vydává až verze u kterých si je jista, že to nejsou polotovary. Na druhou stranu je potřeba uznat, že objevení chyb v prohlížečích hned po jejich vydání je poměrně běžná věc a i v případě Firefoxu 3.0 musela být vydána opravná verze 3.0.1 během několika týdnů.

Firefox 3.5.1 by se podle Mozilly měl objevit někdy po polovině července a bude obsahovat opravy pro nejméně 3 chyby, které způsobují pády prohlížeče a na něž si uživatelé často stěžují a reportují se Mozille. Jako řada jiných aplikací, Firefox totiž při pádu umožňuje odeslat informaci o chybě přímo výrobci, který tak může snadno zjistit, kde nastal problém.

Mozilla říká, že na odstranění nalezených chyb pracuje a cílem opravy bude hlavně zabránit dalším pádům prohlížeče. Zda jsou uvedené chyby i exploitovatelné, tedy zneužitelné útočníky ke spuštění škodlivého kódu, není zatím zřejmé. Jedna z chyb se týká i nového JavaScriptového enginu TraceMonkey, který si v prohlížeči Firefox 3.5 zažívá premiéru a který byl i jednou z hlavních příčin zdržení vývoje, neboť v něm byly objevovány další a další nedostatky.

Co se týká zájmu uživatelů, Firefox 3.5 si údajně stáhlo podle interního měření Mozilly za prvních 36 hodin 6,5 milionu uživatelů. Je to sice méně, než v případě Firefoxu 3.0, který dosáhl 8,3 milionu stažení za prvních 24 hodin, ale na to, že Mozilla tentokrát nepořádala další „download day“ pro dosažení rekordu ve stahování je to poměrně úspěch. Třeba konkurenční Safari 4 od Applu se dočkalo za první 3 dny údajně 11 stažení milionů kopií.

Více o vydání Firefoxu 3.5 a jeho vlastnostech najdete a odkaz ke stažení pak v článku Firefox 3.5 ve znamení vyšší rychlosti a nových funkcí.