Hlavní navigace

Firefox včera dosáhl rekordní miliardy stažení

1. 8. 2009

Sdílet

Open source prohlížeč Firefox, jehož podíl na celosvětovém trhu dosahuje již téměř jedné třetiny, dosáhl včera dalšího významného milníku ve své historii – přesně jedné miliardy stažení.

Ještě ve čtvrtek ukazovalo počítadlo stažení, které bylo k dispozici na speciální webové stránce zřízené Mozillou 999 milionů stažení, přičemž každou sekundu přibylo zhruba dalších 15 – 16 stažení. Také na Twitteru je možné sledovat průběžný nárůst počtů stažení.

Původně Mozilla očekávala, že by mohla dosáhnout miliardy stažení někdy během víkendu, ale vzhledem k tomu, že se tato novinka rozšířila a uživatelé zareagovali větší rychlostí stahování, vyšel tento přelomový okamžik na včerejšek v pozdějších večerních hodinách.

Počítání downloadů bylo zahájeno v roce 2004 s vydáním první verze Firefoxu a v celkovém počtu je samozřejmě započítaná určitá duplicita, neboť pokud jeden uživatel v celé této době stáhl instalační soubor prohlížeče vícekrát, byl pokaždé započítán. Na druhou stranu se do celkového počtu nezapočítávají automatické aktualizace, které jsou obsaženy přímo v prohlížeči.

Miliarda stažení proto samozřejmě neznamená, že tolik lidí Firefox používá a řada stažených instalačních souborů nebyla jistě ani nikdy použita. Nicméně dosažení tohoto přelomového čísla je významným milníkem, který svědčí o tom, že ještě před pár lety prakticky neznámá aplikace je schopna úspěšně konkurovat Internet Exploreru od Microsoftu, který měl na trhu prohlížečů prakticky monopol a byl dodáván spolu s každou kopií Windows, což svědčí o tom, že dokázal uživatele zaujmout a nabídnout životaschopnou alternativu.

I když čísla měření podílu Firefoxu na trhu se liší podle firem, které dělají průzkumy trhu, alespoň rámcovou představu, vypovídající o nastoleném trendu, si z nich lze rozhodně dobře udělat. Podíl Firefoxu se v celosvětovém měřítku blíží již jedné třetině, Internet Explorer poklesl na 60 % a o zbytek se dělí hlavně prohlížeče Safari, Chrome a Opera.

Firefox je velmi silný v Evropě, kde získal již 40 % trhu a Internet Explorer se pohybuje kolem 47 % (paradoxem je, že evropská společnost Opera nedokáže dlouhodobě ani na prakticky domácím trhu získat výraznější podíl, i přes velmi intenzivní snahu vyjít uživatelům vstříc funkcemi, podporou co nejvíce platforem či designem). V Asii je na tom Firefox značně hůře, zde je jeho podíl jen 23 %, zatímco Internet Explorer má silných 72 %. Je vidět, že jiné kultury mají jiné preference.

Mozilla na začátku příštího týdne plánuje spustit stránku www.onebillionplusyou.com, kde bude o této přelomové události více informací.