Hlavní navigace

Recenze: FSC Esprimo E7935 E-Star4

2. 7. 2009

Sdílet

Model ESPRIMO E7935, je klasický reprezentant kancelářského PC vhodného k nasazení jak pro jednotlivá pracoviště, tak pro celé firmy.

 FSC ESPRIMO E7935 E-Star4

 

Srdcem počítače je platforma Intel vybavená firemním čipsetem Intel Q45 Express Chipset, doplněná nejvýkonnějším mikroprocesorem v testu, 2 GB paměti a 250GB pevným diskem. Zvolená hardwarová konfigurace je vzhledem k zadání – kancelářský počítač pro práci v běžných kancelářských aplikacích a práci s internetem – naprosto dostatečná, výkon mikroprocesoru byl znát spolu s velmi rychlým pevným diskem především v rychlosti zpracování všech požadavků, stejně jako nás mile překvapila vynikající odezva operačního systému.

V případě upgradu je možné vyměnit všechny základní komponenty snadno a bez větších obtíží, jedinou výjimkou by pak byla grafická karta, jež musí být formátu low-profile. Jasnou výhodou celého řešení je certifikace Intel vPro, což je technologie usnadňující správu PC a umožňující bezkontaktní řešení většiny nastalých problémů. Softwarová výbava tohoto počítače se skládá z operačního systému Microsoft Windows Vista.

Business Edition CZ OEM (potěší možnost downgradu na Microsoft Windows XP Professional), doprovázený obnovou systému Vista z dodaných DVD médií výrobce. Protože je tento model určen spíše pro nasazení v širším počtu, není v ceně zahrnut plný antivir a firewall, instalována je pouze zkušební verze Norton Antivirus 2007. Stejné to pak je i s instalací kancelářského balíku Microsoft Office 2007, který je k dispozici v 60denní zkušební verzi. Zajímavý doplněk představuje program Nero Essentials, což je program pro zápis dat na CD/DVD média. Z pohledu softwaru je produkt nutné ještě řádně dovybavit a uživatel tedy musí při nákupu počítat s dalšími investicemi. Pro snadné firemní nasazení tohoto stroje nabízí výrobce ovladače pro MS Windows Vista i XP Professional, nicméně kompatibilní je i pro provoz linuxových distribucí.

Provedení počítače odpovídá kategorii Small Form Factor (SFF) počítač má velmi příjemné rozměry, díky nimž ho lze použít téměř kdekoliv na pracovním stole nebo pod ním. Počítač můžete provozovat jak ve vodorovné, tak ve svislé poloze. ESPRIMO E 7935 je vybaven tichým napájecím zdrojem a o chodu počítače tak budou většinu dne informovat pouze dvě LED diody, naznačující práci pevného disku a chodu celého PC. Chlazení sestavy bylo vyřešeno velmi elegantně, i přesto použití nejrychlejšího CPU byla teplota procesoru i vnitřních komponent standardní. Dosažená teplota 34 °C v klidu a 52 °C při plné zátěži je naprosto uspokojující a není potřeba si tak dělat starosti o životnost komponent. Zajímavostí tohoto počítače je množství osazených USB portů (6× vzadu a 2× vpředu), dva sériové porty a konektor pro připojení napájení displeje. Poslední předností, kterou musíme zmínit, je integrovaná čtečka čipových karet, zajišťující ochranu dat před odcizením. Tuto možnost nabízel počítač FSC v testu jako jediný.

S provozem tohoto počítače jsme byli velmi spokojeni, během testů se choval naprosto korektně a nezaznamenali jsme jediný problém. Jeho hlučnost bychom nejspíše popsali slovem minimální, potěšila nás i spotřeba do 100 W, a to především díky 300W napájecímu zdroji, který měl vysokou účinnost. K naprosté spokojenosti nám však chyběly drobnosti, jako je digitální výstup grafické karty nebo zmíněné plné verze antiviru a firewallu. Oboje lze dokoupit, nicméně je nutné na to myslet při výběru konfigurace, jejíž parametry lze libovolně upravovat.

 

CS24

Verdikt:

V případě FSC ESPRIMO E7935 jde o klasického zástupce korporátní koncepce. Je připraven pro práci a správu v rozsáhlých podnicích, nicméně své uplatnění nalezne i v malých podnicích nebo u živnostníků. Nespornou výhodou je integrované řešení zabezpečení přístupu veskrze SmartCase SmartCard, podobně jsme ocenili i servis a možnost rozšíření záruky. Chyb na provedení ESPRIMO E7935 najdeme minimum, a tak by neměla být problémem ani pořizovací cena, která se u této konkrétní konfigurace pohybuje kolem 20 000 Kč vč. DPH.