Hlavní navigace

Galerie nejlepších hackerů historie - 10. díl

17. 11. 2008

Sdílet

V naší galerii se nesetkáte jen s velikány ze světa hackerů, ale seznámíte se také se zajímavými příběhy phreakerů a notorických zasilatelů nevyžádaných emailů.

ICTS24

Robert Alan Soloway, alias Badvertise 500, Oregondude541 nebo také Worldmailer 541 to dokázal! Dokázal, aby byl zařazen do skupiny Top-Ten-Spammer, čili jeden z deseti největších spammerů světa. Nedávno jej tak totiž označil právník Microsoftu a Solowaye to patrně potěšilo. Majitelé e-mailových schránek však mohou být o něco klidnější. Tento zloduch, který si zasíláním nevyžádané pošty přišel na nemalou sumu peněz, byl zatčen a odsouzen.




V jeho nejlepších časech byl schopen zaslat přibližně 500 miliónů až jednu miliardu mailů denně. Dnes 28-letý Robert si od roku 2003 vydělával na své živobytí tím, že zveřejňoval emailové adresy firem a rozesílal spamy. První obvinění a rozsudek padl již v roce 2005 a byl odsouzen za úhradu více než sedmi miliónů dolarů firmě Microsoft. Odesílal totiž e-maily, které vzbuzovaly dojem, že přichází ze serveru Hotmail či MSN. Tuto částku ale nikdy nezaplatil, doposud se mu velmi dobře dařilo tajit účty, případně přemísťovat peníze mezi nimi. Koncem téhož roku prohrál další spor, a sice s malou firmou poskytující drobné internetové služby. V tomto případě měl zaplatit dokonce více než 10 miliónů dolarů. A výsledek? "Kupodivu" taktéž nezaplatil. Rozsudky Solowayovi očividně nevadily, jelikož ve své „cílevědomé práci“ pokračoval. Dokonce se těmito verdikty bavil. Rozesílal tedy milióny spamů dál a dál.

Aby nemohl být identifikován, zakládal nové weby, kradl cizí identity, kryl se za čínské servery a využíval k rozesílání spamů napadené počítače, neboli Zombie PC. Mimo jiné si také založil společnost se jménem Newport Internet Marketing a pomocí ní nabízel aplikace k odesílání hromadné pošty. Jeho služby nazýval „Broadcast e-mail service“ a měly kupujícímu zaručit rozesílání jeho internetové stránky na 2 500 000 e-mailových adres. Tyto různorodé taktiky mu vynesly přezdívku „Král spammerů“. Za své internetové podvody si vydělal přes 750 miliónů amerických dolarů.



Největšího vrcholu jeho dubiózní kariéry dosáhl v květnu roku 2007. Vrcholem není ani tak, že byl dopaden a vzat do vyšetřovací vazby, ale že byl předveden před soud kvůli 35 různým deliktům. A to na stole zbývají ještě další obvinění. Kromě rozesílání nevyžádané pošty byl také souzen za krádeže identit, praní špinavých peněz a neplacení daní. Jednu chvíli vypadalo, že rodák z amerického Seattlu stráví zbytek svého života za mřížemi. Za rozesílání spamů a nejen toho mu v souhrnu hrozilo až 65 let. Potom se ale rozsudek změnil a ne ledajak. Soloway se ke svým činům doznal a jelikož jeho podvody neměly nic společeného s pornografií, vysoudil pro něj jeho právník pouze 47 měsíců. Tento konečný rozsudek vypadá velmi směšně vzhledem k tomu, co prováděl. Ale na druhou stranu je dobré, že už i spammeři začínají být za své činny trestáni.


http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie1

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie2

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie3

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie4

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie5

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie7

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie8

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie9

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie10

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie11

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie12

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie13

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie14

http://www.pcworld.cz/pcw-redakcni-blok/galerie15

- - Michal Brzobohatý