Hlavní navigace

Garmin Dakota 20

1. 4. 2010

Sdílet

www.garmin.cz, Cena: 7990 Kč (TOPO Czech), 9990 Kč (TOPO Czech a Europe Lifetime) Outdoorové či turistické navigace jsou oblastí, kam dotykové obrazovky dorazily se zpožděním. Je to vcelk...

www.garmin.cz, Cena: 7990 Kč (TOPO Czech), 9990 Kč (TOPO Czech a Europe Lifetime)

Outdoorové či turistické navigace jsou oblastí, kam dotykové obrazovky dorazily se zpožděním. Je to vcelku pochopitelné – dotykové obrazovky je mnohem obtížnější učinit odolnými, nehledě na to, že chcete-li na túře rychle vyvolat tu či onu funkci (navíc třeba v rukavicích), jsou klasická tlačítka přece jen spolehlivější. Nicméně intuitivnost a pohodlí větší dotykové obrazovky zdá se vítězí i zde.
Není proto divu, že Garmin vytušil po úspěšném modelu Oregon příležitost a uvedl na trh jeho menšího a levnějšího sourozence: Garmin Dakota 20. Dražší model si tak může lépe udržet cenu, zákazníci s hlubší kapsou mají alternativu a ti, kdo hledají skutečnou kapesní „outdoorovku“, jsou spokojeni s menšími rozměry. Daní za ně je ale pochopitelně menší úhlopříčka a rozlišení displeje pouze 160 × 240 bodů.
Po funkční stránce se ovšem dražší Dakota prakticky vyrovná levnějším modelům Oregonu. Vedle modelu Dakota 20, který jsme testovali, nabízí totiž Garmin také Dakotu 10, jež je ochuzena o některé méně klíčové funkce (barometrický výškoměr, kompas či možnost použití bezdrátových doplňků jako snímač tepové frekvence) a o zcela zásadní slot na paměťové karty MicroSD. Dakota 20 všechny tyto vymoženosti má a rozhodně bychom ji při nákupu upřednostnili. Interní paměť 850 MB může totiž rychle dojít, budete-li kupříkladu cestovat po více zemích nebo pokud budete chtít Dakotu použít pro navigaci v autě či na motocyklu (ovšem bez hlasových povelů). Garmin nabízí přístroje v různých variantách – buď jen s klasickou (ovšem velmi kvalitní) topografickou mapou Česka v měřítku 1 : 25 000, nebo s podrobnější topografickou mapou Pro (1 : 10 000), případně s topografickou mapou Česka a silniční/uliční mapou Evropy, včetně možnosti doživotních aktualizací (to je nejdražší, ale svým způsobem také nejzajímavější verze).
Nejen skutečně outdoorové provedení (odolnost proti pádu či postříkání vodou), ale také značná univerzálnost je to, čím přístroje Garminu bez problému ospravedlní svou cenu. Zejména pokud patříte mezi návštěvníky exotických zemí (kam se z hlediska navigace může klidně řadit i Ukrajina), oceníte dostupnost silničních i topografických map – často vytvářených třetí stranou či skupinou dobrovolníků (takové mapy jsou někdy dokonce distribuovány zdarma). Sami jsme tak mohli přístroj vyzkoušet nejen v Česku či okolních zemích, ale také v Thajsku a Vietnamu, kde nás kvalita neoficiálních map vcelku mile překvapila, podobně jako tomu bylo před několika lety v případě zdarma dostupné mapy Zakarpatské Ukrajiny. Vyhledávání trasy sice nemusí v těchto mapách fungovat spolehlivě (či vůbec), řítíte-li se však na skútru úzkými uličkami či zaplněnými třídami Saigonu nebo se na enduru prodíráte tropickou džunglí v Thajsku, pak oceníte jakoukoliv navigační pomoc – TomTom ani Mio vám v tolika situacích a na tolika místech rozhodně nepomohou.
Dakota 20 je ideální přístroj na cesty a pro turisty. V batohu či kapse nezabere příliš místa, na dvě tužkové baterie funguje až dvacet hodin. Schopnost pamatovat si 50 tras a logovat 10 000 bodů na až 200 trasách, aplikace pro geocaching a praktické utility jako je výpočet plochy či možnost použití v autě, na kole či motocyklu – to vše z něj dělá velmi univerzální přístroj. Snad jen pokud bychom počítali s častým použitím v autě či na motocyklu, upřednostnili bychom větší Oregon.

Garmin Dakota 20

GPS čip, CPU: neuvedeno
Displej: TFT 3,6 × 5,5 cm, 160 × 240 bodů, 256 barev
Rozměry, váha: 5,5 × 10 × 3,3 cm, 149 g s bateriemi (2× AA)
Paměť: 850 MB interní, slot MicroSD
Další: barometrický výškoměr, elektronický kompas, bezdrátový přenos ANT, rozhraní mini USB, odolný proti vodě
Aplikace: výpočet plochy, geocaching, příliv a odliv, fáze Slunce a Měsíce, kalendář pro lov a rybaření a další

Autor článku