Hlavní navigace

GeForce ožívá: 55 nm modely se dostávají na trh

9. 1. 2009

Sdílet

Po předlouhém čekání na nové modely grafických karet NVIDIA jsme se dnes dočkali. Jako první se na trh dostává hned nejvýkonnější varianta, NVIDIA GeForce GTX295, složená ze dvou čipů.

GTX 295 nvidia

 

 

GeForce GTX řady 200 je s námi již nějaký ten čas a jak jste mohli během posledních měsíců sledovat, tento čip to vůbec neměl ve svém relativně krátkém životě vůbec jednoduché. Při svém uvedení doslova šokoval svou vysokou cenou, která vlivem konkurenčních produktů klesla z původních cca. 12 000 Kč na zhruba 7 000 Kč hranici. Prodeje však ani přes tato opatření nešly tak, jak by si výrobci a samotná NVIDIA přála. Pomyslným hřebíčkem do rakve se mohla stát ATI Radeon HD 4870 X2, která sice na dlouhou dobu převzala titul nejrychlejší grafické karty světa, nicméně tento výkon byl vykoupen velmi vysokou spotřebou a teplotou čipů. Drobnou nápravu reputace NVIDIA bylo uvedení vylepšených model GTX 260 s 216 unifikovanými shadery. Jenže všechny tyto nepříjemnosti jsou dneškem zapomenuty, nastupuje vylepšená generace GeForce GTX200.

 

 

 

GTX295 nvidia

V prvé řadě se zmíníme o GeForce GTX 295 (složené ze dvou čipů na jedné kartě) a GeForce GTX265 (nástupce GTX 260), v další fázi by měly postupem času přejít všechny vyráběné čipy právě pod nově uvedenou 55 nm výrobní technologii. Co si od přechodu z 65 nm na 55 nm vůbec společnost nVidia slibuje? Je to především toužebně očekávané snížení spotřeby, možnost dosáhnout vyšších pracovních frekvencí a v neposlední řadě také zlevnění výroby. Ač se to bude zdát nepravděpodobné, právě třetí důvod je pro NVIDII dnes ten nejpalčivější a mimochodem - pouze proto nepřišla na trh plánovaná a dle našich informací připravovaná verze dvoučipové GeForce GTX200 vyrobené 65 nm. Byla prostě příliš drahá na výrobu.

 

 

 

 

GTX295 nvidiaDnešním dnem uvedený model GeForce GTX295 se tak stává nejrychlejší grafickou kartou světa., která je, jak  již bylo řečeno, složená ze dvou čipů G200b. Každý čip přitom disponuje 240 unifikovanými shadery, 80 texturovacími jednotkami, pracovní frekvencí GPU 576 MHz, shaderů 1 242 MHz a celkovým výpočetním výkonem obou GPU 1,8 TFLOPS. Karta dále disponuje 1 792 MB paměti GDDR3 s pracovní frekvencí 1 998 MHz efektivně. Protože však paměť není sdílená, náleží každému GPU přesná polovina z uvedené hodnoty – a ta polovina je připojena k 448 bitové paměťové sběrnici.

 

 

 

 

GTX 295 nvidiaJak je tedy dobře vidět, GTX295 není čistokrevným nástupcem GTX280 (jak by se mohlo na první pohled zdát), ale vlastnosti jsou smíchané z modelů GTX260 a GTX280. Ale i tak tento mix stačí na vítězství v oblasti výkonu pro počítačové hry. Z pohledu na první výsledky testů to však není vítězství drtivé, jde pouze o dotáhnutí náskoku společnosti AMD a jejího modelu ATI Radeon HD 4870 X2. V několika hrách pak především díky optimalizaci lze mluvit o výkonnostním náskoku čítajícím desítky procent, nicméně reálný náskok nových karet GeForce GTX 295 očekávejte spíš v řádu jednotek než desítek. Přesné výsledky a porovnání všech dostupných karet s nejnovějšími ovladači a patřičným odstupem od dnešního „NVIDIA šílenství“ vám přineseme již příští týden.

Pro hráče je neméně důležitou vlastností nové grafické karty  možnost přetaktování. Díky novému jádru a nachlup stejným hodnotám frekvencí se uživatelé rozhodně nemusejí bát, že by jejich grafická nešla „poštelovat“ o nějakých 20% směrem vzhůru. Jak GPU, tak i operační paměti mají dostatečnou rezervu, a tak lze očekávat velmi příjemná navýšení výkonu k základním taktům. Toho samozřejmě využijí výrobci grafik a hned po uvedení prvním modelů začnou na trh dodávat vylepšené, přetaktované verze grafických karet. Co se týká spotřeby, neměla by přesáhnout u této karty hodnotu 289 W, což je oproti 265 W u GeForce 280 znatelný pokrok. Taktéž i teplota GPU, potažmo celé karty, se dá očekávat nižší, nicméně přesnější výsledky přineseme ve článku zabývajícím se konkrétním testem grafické karty GeForce GTX 295. Na závěr si nesmíme zapomenout ani vyjmenovat základní funkce a technologie, jimiž nový VGA karta disponuje. Je jím samozřejmě plná podpora DirectX 10.0, Shader Model 4.0, CUDA, PhysX a mimo jiné i Quad SLI – tedy možnost osadit dvě takovéto karty a umožnit tak pracovat čtyři GPU najednou.

 

 

CS24

nvidiaCelkové hodnocení si necháme na konkrétní recenzi grafické karty, nicméně očekávali jsme i vyšší výkon (který ovšem jistě dodají speciální verze, jež budou disponovat mnohem vyššími pracovními frekvencemi než je defaultní). Ceny karet NVDIA GeForce GTX295 se v našich obchodech pohybují na hranici 12 000 Kč a více, jsme  tedy zvědaví, jakým směrem se budou v blízké budoucnosti pohybovat. Nemusíme snad příznivcům společnosti NVIDIA řipomínat jejich přehmat při nákupu prvních modelů GeForce GTX 260/GTX280 za plné ceny, kdy během několika dnů nebo týdnů klesla cena o desítky procent.



Více informací a hlavně výkonnostní test očekávejte v průběhu příštího týdne na stránkách www.pcworld.cz.