Hlavní navigace

Google Docs slaví úspěch, používá je už pětina firem

18. 9. 2009

Sdílet

Z průzkumu provedeného analytickou společností IDC vyplývá, že z online aplikace Google Docs se stává silný konkurent pro kancelářský balík Office od Microsoftu.

Až 20 procent společností dotázaných agenturou IDC jako svou odpověď uvedlo, že online aplikace Google Docs je na jejich pracovišti široce využívána. Přitom ještě v prosinci roku 2007 takto odpovědělo pouhých 5 procent.

„Google Docs zatím plně nenahrazuje Microsoft, ovšem rychlý nárůst jejího používání ukazuje obrovskou dynamiku a to je obrovské nebezpečí pro Microsoft“ uvádí Melissa Webster, analytička IDC, autorka studie. Google Docs je však pro většinu firem spíše jakýmsi doplňkem pro kancelářský balík Office od Microsoftu, který podle IDC používá až 97 procent společností.

IDC pro svůj průzkum použila vzorek 262 vedoucích pracovníků, z nichž přes 80 procent pracuje ve společnosti sídlících v USA. 64 procent z nich se pak specializuje na oblast IT.

Podle Websterové by mohlo používání Google Docs na pracovišti - ať už z důvodu vědomého rozhodnutí obchodního nebo IT oddělení či prosté iniciativy jednotlivých pracovníků - výrazně zvýšit vyjednávací vliv zákazníků společnosti Microsoft.

Google Docs není jedinou kancelářskou aplikací, která si klade nemalou ambici a to zaútočit na současného lídra na trhu - Microsoft Office. O svých plánovaných upgradech pro svou sadu kancelářských nástrojů Lotus Symphony nedávno informovala společnost IBM. Ta plánuje již v příštím roce uvolnit Symphony 2.0. Kromě toho pro své zákazníky přichystala i obsáhlý balíček widgetů. Více o plánech IBM v této oblasti se dozvíte v článku IBM chce nabídnout skutečnou alternativu k Microsoft Office.