Hlavní navigace

Google I/O den 1.: Android a Google Music & Movies

12. 5. 2011

Sdílet

První den konference I/O v San Franciscu přinesl obří množství informací o operačním systému Android. Pojďte se podívat na rozbor všeho, co Google oznámil.

Nejprve se pojďme podívat na některé ze statistik, které mezi nás vývojáři konečně vypustili: už je na světě 100 milionů aktivovaných přístrojů na operačním systému Android, přičemž 400 000 dalších je aktivováno každým dnem. Úspěšná čísla ukazuje i Android Market, na němž je přes 200 000 freeware i placených aplikací. Celkově pak bylo nainstalováno již 4,5 miliard aplikací.

Android MarketVčelí plástev v nové verzi

Dále přišla řeč na update operačního systému pro tablety, tedy Android Honeycomb 3.1. V nejbližší době se na něj můžou těšit uživatelé Verizonu 3G, k ostatním se update dostane za několik týdnů. Nová verze firmwaru má za úkol napravit špatnou podporu USB, notoricky známý bug ovlivňující vykreslování obrázků a některé mouchy v rámci celkového běhu softwaru.

Zmrzlinové osvěžení

Google taktéž představil novou verzi svého mobilního operačního systému, kterou tentokrát nazval Ice Cream Sandwich. Měla by přinést „ty nejlepší funkce Androidu Honeycomb na mobilní telefony“. Kromě několika přichystaných demoverzí však společnost mnoho detailů o verzi Ice Cream Sandwitch nezveřejnila - není například jasné, kdy dojde k jejímu uvolnění. Podle Googlu bude nová verze Androidu řešit problém, na který si stěžuje mnoho zákazníků i vývojářů. Je jím rozmanitá škála dostupných zařízení s Androidem v různých velikostech a tvarech. I když je velký výběr jistě příhodný, aplikace často na všech zařízeních nefungují tak, jak by měly.

Google prý vývojářům s tímto problémem pomůže vydáním nového nástroje. Co se týče zajímavých funkcí z Honeycombu, Ice Cream Sandwitch nabídne například holografické uživatelské rozhraní, které umí rozpoznat, kam se na displeji zrovna díváte, a přizpůsobit se tak.

Google Music & Movies

Google Music

ICTS24

Díky dalším multimediálním integracím v rámci Googlu se vlastníci mašinek s Androidem dočkají Google Music Beta. Jde o hudební přehrávač (během beta testu zdarma, ale pouze v USA), jehož obsah je streamován z cloudového úložiště - zpočátku prý bude mít limit kolem 20 000 skladeb. První recenze této služby však nejsou příliš pozitivní.

Kromě hudby se Android dočká také Google Movies, služby, která uživatelům dovolí vypůjčit si vybraný film a poté jej na svém tabletu či telefonu shlédnout ve streamované podobě. Půjčovna je dobře zásobena novými kusy, přičemž si je můžete vypůjčit na 30 dní už za dva dolary. Limit je nicméně stanoven na dobu přehrávání. Film vám dovolí mít puštěný 24 hodin od prvního přehrání. K použití Google Movies budete potřebovat Android ve verzi 2.2 nebo vyšší, na tabletech pak Android 3.1.