Hlavní navigace

Google nasazuje Android 15. Co v něm najdete?

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš
Nová verze operačního systému Android 15 je už k dispozici. Nabízí ochranu proti krádeži nebo třeba lepší multitasking.

Pro telefony Google Pixel už je aktualizace dostupná (jen si ji musíte aktivně vyžádat v menu telefonu). Majitelé telefonů jiných značek musí počkat, až aktualizaci připraví jejich výrobce.

Android 15 přináší nové funkce ochrany proti krádeži a soukromé místo v telefonu pro „citlivé“ aplikace. Novásoftwarová aktualizace Pixel Dropobohacuje i starší modely telefonů, sluchátek a hodinek rodiny Pixel o nové funkce zejména v oblasti AI a fotografie. Více informací naleznete v blog postech What's new in Android 15 a October Pixel Drop: Helpful enhancements for your devices

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

K hlavním novinkám Android 15 patří:

ICTS24

  • Další zabezpečení v případě krádeže s využitím AI: Pokud telefon zaznamená signály, že ho někdo sebral a snaží se s ním utéci/ujet, automaticky se sám uzamkne. Pro uzamčení svého telefonu z jakéhokoliv jiného zařízení prostřednictvím telefonního čísla a jednoduché bezpečnostní kontroly lze nyní použít funkci „vzdálené zamykání“. Tyto funkce jsou teď dostupné pro většinu zařízení s Androidem 10 a výš.
  • Digitální trezor pro citlivé aplikace: Android 15 přináší možnost vytvořit si v telefonu soukromý prostor pro aplikace s citlivými daty, jako je například mobilní bankovnictví či seznamky. Tento prostor je chráněn dalším ověřením a aplikace v něm tak zůstanou skryty před zvědavými pohledy.

Přidejte si magazín Computerworld mezi své oblíbené zdroje na Google News.

Pixel Drop – balíček aktualizací pro Pixel:

  • Handsfree Gemini Live pro všechny: Majitelé všech generací sluchátek Pixel Buds nyní mohou konverzovat s Gemini. Funkce umožňuje např. nechat se navigovat prostřednictvím pokynů ve sluchátkách, vyhledávat informace v e-mailech a další interakce. Stačí říct „Hey Google, let’s talk“. Prozatím v angličtině, rozšíření do dalších jazyků bude následovat. 
  • Kouzelný audio zmizík: Díky této funkci vylepšíte kvalitu zvuku vašich videí tím, že odstraníte ruchy jako je vítr či hluk davu. Funguje na všech zařízeních od Pixelu 8 a výš. 
  • Vylepšená podvodní fotografie: Pixel 8 a vyšší modely se dočkaly vylepšení kvality fotografií pořizovaných pod vodou.
  • Lepší astrofotografie: Pixel 6 a vyšší modely nyní umožňují pořizovat detailnější a jasnější fotografie noční oblohy.
 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.