Hlavní navigace

Google posílí obranu Androidu technologiemi IBM

4. 1. 2012

Sdílet

Společnost Google nově koupila od IBM patenty zahrnující oblast e-mailingu, zálohování serverů, e-commerce, reklamy, mobilních technologií a databází.

Google tak přidal dalších zhruba 200 nových patentů k již dřívějším dvěma tisícovkám, které již od IBM koupil. Google zatím blíže nepotvrdil, k čemu tyto patenty plánuje využít, obecně se ale již delší dobu snaží zaštítit svoje stávající produkty a zejména Android před konkurencí.

Google již v červenci minulého roku koupil od IBM sadu zhruba tisícovky patentů a v září další tisícovku. Konkrétněji se nově nakoupené patenty týkají správy e-mailů, ladění, zálohování a obnovy serverů, e-commerce, reklamy, mobilního zobrazování webových stránek, instant messagingu, on-line kalendářových služeb a tuningu databází.

Také analytici jsou ze širokého spektra patentů poměrně zmateni a William Stofega ze společnosti IDC k tomu říká, že je díky šíři záběru těžké určit, k čemu by Google tyto patenty chtěl použít. Podle Stofegy půjde pravděpodobně o oblast mobilních technologií a vzhledem k tomu, jaký úspěch Google v této oblasti s platformou Android slaví, není jeho portfolio patentů na mobilní technologie nijak velké, zejména oproti konkurentům jako je Apple.

Právě z důvodu získání širokého spektra patentů v oblasti mobilních řešení Google koupil v loňském roce mobilní divizi společnosti Motorola za 12,5 miliardy dolarů, čímž získal více než 24 000 patentů. Obchod by měl být definitivně uzavřen začátkem letošního roku.