Hlavní navigace

Google předběhl Adobe s vydáním opravy Flash Playeru

17. 3. 2011

Sdílet

I když oficiální záplata pro Flash Player má přijít až v příštím týdnu, Google již pro Chrome uvolnil opravu.

Flash Player je totiž již delší dobu součástí prohlížeče Chrome a díky dohodě s Adobe mohl Google přijít s opravou jako první, zatímco uživatelé Internet Exploreru, Firefoxu, Safari či Opery musí čekat do příštího týdne a být tak nadále vystaveni nebezpečí útoku a ovládnutí PC agresorem. Více o této nové zranitelnosti najdete v článku Hackeři útočí na neopravenou chybu ve Flash Playeru.

Adobe ohlásil útoky na neopravenou chybu ve Flash Playeru v pondělí s tím, že záplatu vydá někdy v příštím týdnu, ale konkrétní den neupřesnil. Google zareagoval bleskově a update Chrome s opravou zranitelnosti začal distribuovat již v úterý. Oprava se týká jak stabilních, tak beta verzí prohlížeče Chrome.

Po aktualizaci Chrome na verzi 10.0.648.134 prohlížeč automaticky hlásí, že obsahuje Flash Player 10.2.154.25, zatímco v minulé verzi šlo o 10.2.154.18. Mluvčí Adobe Wiebke Lippsová k situaci řekla, že v rámci uzavřené spolupráce dostává Google s předstihem aktualizace Flash Playeru pro integraci a testování, takže je pak může uvolnit spolu s Chromem v libovolném termínu. Sama společnost Adobe ovšem aktualizaci podle Lippsové ještě dále testuje na různých platformách, od Windows a Mac OS X po Linux a Android.

Chrome v sobě integruje Flash Player od dubna 2010 a ten disponuje vlastním aktualizačním mechanizmem, takže se uživatelé nemusí starat o to, jakou verzi mají nainstalovanou. Podobná situace jako nyní, kdy Google dodal aktualizaci Flash Playeru dříve, než byla uvolněna oficiálně, nastala již loni v září, kdy Google předběhl Adobe o tři dny.

Mezi aktuální chystané novinky pro prohlížeč Chrome patří definitivní ukončení podpory Google Gears, která by měla přijít s verzí 12. Již před časem Google uznal, že s HTML5 vývoj tohoto doplňku, umožňující lokální provozování webových aplikací, ztrácí smysl (více viz článek Chrome 12 končí s podporou Google Gears na našem sesterském PC Worldu). Objevily se i informace o novém logu Chrome, které by mělo být jednodušší a méně plastické. Tvar a barvy ovšem zůstanou zachovány.