Hlavní navigace

Google Reader nabývá sociální rysy

10. 5. 2008

Sdílet

Google udělal z Google Readeru, nástroje pro získávání a čtení RSS zdrojů, o něco sociálně zaměřenější aplikaci, když do něj přidal prvky, které uživatelům umožňují sdílet obsah a přidávat k němu poznámky.

CS24

Google udělal z Google Readeru, nástroje pro získávání a čtení RSS zdrojů, o něco sociálně zaměřenější aplikaci, když do něj přidal prvky, které uživatelům umožňují sdílet obsah a přidávat k němu poznámky, jako například důvod sdílení konkrétního obsahu a podobně.

Update nabízí uživatelům sdílet obsah webových stránek z kteréhokoliv webu, dokonce i z těch, které nemají RSS feed, jak upozorňuje Google. Uživatelé mohou také vybrat část textu z dané stránky předtím, než kliknou na applet, který zajistí, aby oblast výběru byla zobrazena jako jádro položky.

V rámci Google Readeru je možné sdílet téměř jakoukoliv informaci, od videí, receptů, zpráv, přes informace o restauracích, dovolených, a mnoho dalšího.

Aktualizovaný Google Reader také nabízí prostor pro uživatele, aby k tomu, co sdílejí, mohli přidat poznámku s komentářem o tom, proč daný obsah chtějí sdílet. Vaši přátelé totiž nemusí pochopit, proč jim právě tu či onu konkrétní stránku posíláte. Pro vysvětlení použijte tlačítko „Sdílet s poznámkou“. Ostatní tak nebudou muset zbytečně přemýšlet, zda ona informace o tom béčkovém hororu, kterou jste jim poslali, byla myšlena jako vtip, sarkasmus, ironie, nebo skutečná motivace ke strávení načatého večera.

Navíc mohou uživatelé přidávat i poznámky bez toho, že by je přidávali ke konkrétnímu obsahu. Podle některých bloggerů se tak Google Reader přiblížil sociálním webům jako je del.icio.us nebo digg.com.

Dle vyjádření Ionuta Chitu, bloggera na Google Operating System, by nebylo špatné k poznámkám přidat ještě možnosti diskuse, aby bylo možné na komentář odpovědět. Google Operating System je nezávislý blog, který sleduje snahy Googlu přemístit operační systém online.

"I když se nejedná o čtečku feedů, je FriendFeed mnohem lepším místem pro sdílení webových stránek a diskusi o nich s lidmi, které znáte,“ dodal Chitu. FriendFeed je služba založená bývalými zaměstnanci Googlu, která uživatelům umožňuje sdílet obsah zajímavých webů s přáteli a rodinou.

- - Pavel Kreuziger, Heather Havenstein