Hlavní navigace

Google řešil už třetí výpadek GMailu

19. 8. 2008

Sdílet

GMail byl tentokrát nefunkční asi 24 hodin, k účtu se stejně jako v minulých dvou případech nebylo možné přihlásit. Výpadkem byli postiženi nejen uživatelé webového e-mailu, ale i hostovaných aplikací Google Apps.

Minulý týden v pátek v noci se Googlu podařilo obnovit funkčnost služby GMail, jednalo se však již o třetí výpadek krátce po sobě. GMail byl tentokrát nefunkční asi 24 hodin, k účtu se stejně jako v minulých dvou případech nebylo možné přihlásit.
Výpadek se tentokrát sice netýkal všech uživatelů služby, nepříjemná však byla jeho délka. Google dosud neoznámil, jaká byla příčina problémů a trvalo dost dlouho, než chybu vůbec potvrdil. Výpadkem byli postiženi nejen uživatelé webového e-mailu, ale i hostovaných aplikací Google Apps. Aplikace Google Apps jsou přitom používány zdaleka nejen pro osobní potřebu, ale využívá je i řada firem a organizací.

Nedlouho předtím byly nefunkční i některé blogy Googlu, tam se však jednalo o důsledek „čištění“ od podvodných blogů distribuujících spam a malware. Také zde byli postiženi i společnosti provozující blogy jako součást firemní komunikace.
Viz také: Google odstraňoval podvodné blogy, při kácení lesa létaly třísky

Služby Googlu jsou nabízeny vesměs jako beta verze bez jakékoliv záruky, i tak jsou ale tyto incidenty pro firmu nepříjemné. U Google Apps navíc existuje i placená verze služeb, kdy Google garantuje dostupnost po 99,9 % času. Google pro všechny verze svých služeb údajně používá stejné servery, takže lze těžko předpokládat, že by u výpadků mohl nějak rozlišovat a přednostně se starat o funkčnost placených služeb.
Drtivá většina firem nejprve používá bezplatnou verzi Google Apps a až pak přejde k placené. Výpadky je však od tohoto kroku mohou snadno odradit.

Poznámka: Při předešlé nefunkčnosti GMailu navíc vše fungovalo matoucím způsobem pro uživatele, který byl právě přihlášen. E-maily hlásily, že nejdou odeslat kvůli chybě serveru, ve skutečnosti však odeslány byly. Pokud se člověk určitý e-mail pokusil odeslat vícekrát, jistě příjemce poněkud překvapil.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
GMail začal ověřovat adresu odesilatele
Google Earth obsahoval citlivé údaje o vojenské základně USA

Autor článku