Hlavní navigace

Google vydal testovací verzi Chrome 2.0: Co nabízí za novinky?

10. 1. 2009

Sdílet

Ještě neuplynul ani měsíc od oznámení, že prohlížeč Chrome již není v testovací beta fázi a je dostupný pod označením 1.0 a Google již vypustil první alfa verzi jeho následníka, Chrome 2.0.

Konkrétně se jedná o build 2.0.156.1, který je dostupný prostřednictvím vývojářského kanálu Chrome  a přináší oproti verzi 1.0 řadu znatelných vylepšení, které si nyní detailněji přiblížíme.

Alfa verze Chrome 2.0 jasně ukazuje, že Google pokračuje ve snaze dohnat náskok konkurenčních prohlížečů Firefox a Internet

Explorer, takže obsahuje takové funkce jako automatické doplňování formulářů (tato funkce mimochodem stále chybí i v nejnovějších

verzích prohlížeče Opera), zoomování stránky, vylepšení kontroly pravopisu, automatický scrolling a řadu dalších funkcí. Kompletní soupis novinek najdete zde.

Jednou z nejzajímavějších nových funkcí v alfa verzi Chrome 2.0 jsou takzvané profily. Ty umožňují různým uživatelům používat odlišná nastavení prohlížeče, včetně záložek, historie a cookies. Jeden uživatel si může také vytvořit více profilů například pro práci a zábavu s odlišnými domácími stránkami, zkratkami a nepletou se mu tak zbytečně věci, které momentálně nepotřebuje.

Chrome 2.0 využívá také novou verzi open source renderovacího enginu WebKit - stejný můžete najít například v Safari 3.1 od Apple. Díky němu je rozšířená podpora CSS stylů, vylepšení se dočkal i JavaScriptový engine V8 či rychlejší a spolehlivější je funkce SafeBrowsing, která má chránit uživatele a upozorňovat jej před stránkami, které po něm chtějí osobní či finanční informace pod falešnou záminkou (jinými slovy před phishingem). Novinkou je také surfování jen po HTTPS sítích, které neumožní načíst stránku bez platných SSL certifikátů.

Pro získání nové alfa verze je podle kolegů z amerického PC Worldu nutné mít na počítači nainstalovaný starší prohlížeč Chrome, dále se zaregistrovat do vývojářského kanálu Chrome, což je zadarmo a nová alfa verze 2.0 se pak stáhne automaticky. Pokud se tak nestane, je nutné kliknout na tlačítko "O Google Chrome" a vynutit si aktualizační proces. Pokud se alfa verze naopak chcete zbavit, stačí reinstalovat dřívější stavilní verzi Chrome 1.0.

Zatím není jasné, kdy Google chystá uvést finální verzi Chrome 2.0 a i když alfa zatím poměrně často padá, je velmi pravděpodobné, že se jejího vyladění do definitivní dočkáme ještě během letošního roku a trh s webovými prohlížeči tak opět získá více na konkurenčnosti.