Hlavní navigace

Google zpřístupňuje bezplatnou GPS navigační službu i pro Android 1.6

26. 11. 2009

Sdílet

Minulý měsíc Google představil svůj bezplatný GPS navigační systém, který ovšem měl být určený jen pro Android 2.0. Nyní jej však Google zpřístupnil i pro přístroje s Androidem 1.6.

Díky tomu bude služba Google Maps Navigation (zatím ve verzi beta) dostupná více uživatelům, neboť Androidem 2.0 je vybaven zatím jen smartphone Droid od Motoroly a Verizonu. Nyní tedy budou moci bezplatnou navigaci využívat např. i uživatelé prvních přístrojů T-Mobile G1, pokud je aktualizovali na nejnovější verzi této platformy. Pro uživatelé některých přístrojů, jako je např. Cliq od Motoroly, však je zatím k dispozici jen Android ve verzi 1.5.

Google Maps Navigation přináší funkce běžných autonavigací pouze s tím rozdílem, že si mapy stahuje postupně z internetu, což předpokládá kvalitní datové připojení a vhodný tarif u operátora. Na rozdíl od konkurenčních řešení od firem TomTom či Garmin je vše k dispozici zdarma. Navíc nabízí i některé nadstandardní funkce, jako jsou aktualizované informace o provozu či možnost satelitního pohledu, a aplikace integruje i vizuální funkci Street View, která poskytuje realistický pohled na projížděnou ulici či křižovatku. O nic méně zajímavé jsou možnosti jako vyhledávání cíle i zájmových bodů v běžném jazyce, tedy nejen pouze podle adresy, ale například i jména firmy nebo popisu, stejně jako ve vyhledávači Google.

Uživatelé Androidu 1.6 však u bezplatné navigace nebudou moci využívat takové funkce, jako je např. hlasové ovládání a budou muset tuto aplikaci ovládat manuálně pomocí klávesnice. Zjednodušit se dá ovládání pomocí zkratek pro určité destinace, např. pokud jezdíte z práce domů, ale na druhou stranu na takovouto cestu málokdo potřebuje navigaci využívat.

Aplikace Google Maps Navigation je k dispozici ke stažení ze služby Android Marketplace.