Hlavní navigace

Gramofony jsou opět in. Víte, jak vybrat ten nejlepší?

26. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Romsavka / Shutterstock.com
Víte, podle čeho vybrat nejlepší gramofon?

Je to tak. Mnozí interpreti se v dnešní době stále častěji uchylují k tomu vydat svou tvorbu i na vinylu, a gramofony tak jsou opět v módě. A není se čemu divit – specifický zvuk i dokonalý zážitek z poslechu hudby vám žádný jiný přehrávač nenabídne. Víte, podle čeho vybrat nejlepší gramofon?

Unikátní zvuk gramofonu

Mladí umělci se stále více vracejí k nadčasové klasice a vydávají alba také na vinylových nosičích? Proč se tomu tak děje právě v době, kdy si můžeme cokoliv pustit z reproduktoru telefonu nebo Bluetooth bedniček? Všichni se shodují na jednom – gramofon nabízí neopakovatelný zvuk a zážitek. Ten nelze žádnou moderní technikou nahradit.

Základní typy gramofonů

Pokud hledáte cenově nejvýhodnější řešení, gramofon vše v jednom je ideální možnost. Tento přístroj má v sobě zabudovaný reproduktor, a tak jej pouze zapojíte do zásuvky a posloucháte. Hi-Fi gramofony jsou pokročilejší volbou pro vinylové nadšence, kteří ocení kvalitu zvuku. A pro náročnější zacházení nebo scratching se pak hodí speciální DJ gramofony.

Jak budete gramofon ovládat

Tři základní typy gramofonů rozdělují přístroje podle jejich ovládání. Buď si vychutnáte manuální přístroj, kdy je veškerá obsluha desky na vás a raménko budete sami umisťovat i sundávat z desky, nebo si obstaráte poloautomatický gramofon, který rozpozná konec desky a dokáže sám zvednout raménko. Třetím typem je automatický gramofon, kde stačí pouze stisknout tlačítko a začne se přehrávat.

Moderní gramofony navíc nabízejí možnost zabudovaného USB vstupu nebo možnost nahrávání do MP3 nebo rádia. Jedná se o typy gramofonů vše v jednom podporující i další moderní využití přístroje. Setkat se můžete i s podporou Bluetooth nebo ekvalizérem. Navíc se tyto přístroje stávají skutečně stylovým a neotřelým prvkem v interiéru.

Byl pro vás článek přínosný?