Hlavní navigace

GTA: Vice City - simulátor zločinu

30. 3. 2003

Sdílet

Vraťte se do osmdesátých let a navštivte se starým známým hrdinou fiktivní město Vice City. Nové Grand Theft Auto sklízí úspěchy na konzoli PlayStation 2 a již brzy se ho dočkáme i na PC, takže se na něj pojďme blíže podívat. Rozhodně stojí za to!

Zatímco Grand Theft Auto: Vice City na PlayStation 2 sklízí neuvěřitelné úspěchy a již na začátku roku zaslouženě míří na nejvyšší příčky prodejnosti a oblíbenosti za rok 2003, jeho konverze se pomalu ale jistě blíží i k nedočkavým PC hráčům. Proto se nyní pohodlně posaďte a přečtěte si o novinkách či úpravách, kterých bude ve hře poměrně dost.


Jedna z hlavních věcí vytýkaných předchozímu Grand Theft Auto 3 byla absence silnější příběhové linie. V tomto ohledu také třetí díl kontroverzní akční série dostal na frak od největší konkurence loňského roku - Mafia: The City of Lost Heaven. Ta se mohla pyšnit velmi silným a promyšleným příběhem, který se jen tak někde nevidí. Proto Rockstar Games nové pokračování Grand Theft Auto: Vice City v tomto směru posílili. Pokud se však bojíte, že tím hra ztratí na arkádovém stylu, mohu vás ujistit, že příběh zas tak moc velkou roli hrát nebude. Vrátí vás do osmdesátých let a zavede do fiktivního města Vice City, kam našeho hrdinu Tommyho Vercettia dovedla jeho gangsterská minulost. Pracoval pro chlápka jménem Sonny Forelli a jeho "rodinu", když se stal menší malér s velkou částkou peněz, které chtěl šéfík za každou cenu od Tommyho zpět. Těžko se však vrací něco, co už jaksi nikde není...


Děj budou doprovázet různé scénky s hlavními postavami, které spolu nyní budou konečně pořádně mluvit a komunikovat podobně jako třeba v již zmiňované Mafii. O dabing, který je prý na velmi profesionální úrovni, se postaraly hollywoodské hvězdy jako například Dennis Hopper, Burt Reynolds, Ray Liott, Tom Sizemor apod. Za zmínku stojí také informace, že autoři koupili i licence na mnohé hudební skladby z 80. let, aby byla atmosféra co nejpřesnější. Ve hře zaslechnete interprety, jako jsou Michael Jackson, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Megadeath, Deodato, Run DMC a spoustu dalších, což dá dohromady devět hodin hudby.


Máme tedy více příběhu, více dějových scének, více hudby - co přijde dál? Tak například město Vice City má být přinejmenším dvakrát větší než Liberty City z předchozí hry a všechny čtvrti budou přístupné hned od samého začátku. Pokud jste měli občas pocit, že jste se v Grand Theft Auto 3 ztratili (hlavně po zpřístupnění nové čtvrti), ve Vice City to bude zřejmě na denním pořádku. :o) Navíc budete moci navštívit i interiéry budov. Co se vozidel týče, v předchozím dílu jich bylo necelých 50. V Grand Theft Auto: Vice City se můžete těšit na 120 vozidel, mezi kterými se objeví i modely od Ferrari či Lamborghini. Kromě osobních aut, náklaďáků, autobusů a tanků budete mít možnost vyzkoušet i motorky, menší letadélko, helikoptéry, motorové čluny, jachty a dokonce i vodní lyže.:o) Menšími změnami prošlo i ovládání vozidel. Nyní se bude způsob ovládání jednotlivých vozů ještě více lišit. Dočkáte se i průstřelu pneumatik a ještě realističtějších deformací karoserie. Čeká na vás i více postav, předvádějících v ulicích města nejrůznější scénky, od přihlouplých rozhovorů přes hádky, rvačky, nakupování, sportování až po delikventy prchající před kordonem policistů a pouliční přestřelky. Takže nyní budete horké chvilky nejen prožívat, ale budete je moci i sledovat při procházce městem či projížďce na silné mašině po silnici podél pláže.


Chybět nebudou ani nepovinné úkoly. Kromě již známých přibude rozvoz pizzy a zmrzliny, převážení zboží a lidí v helikoptéře či pilotování závodních automobilů na různých okruzích. Grand Theft Auto 3 nabídlo 15 zbraní, Vice City jich nabídne neuvěřitelných 40. Chybět nebudou ani tajné mise, kde (jak už je zvykem) dostanete poměrně obtížné, časově omezené úkoly, zaměřené na devastaci okolí a hromadné ničení nic netušících obyvatel Vice City nejrůznějšími způsoby, jejichž splnění vám přinese hutnou finanční odměnu, bonusové zbraně či vozidla.



I engine dostál drobnějších změn. Postavy získaly mnohem více skinů, textury byly převedeny do většího rozlišení. Upravený je i systém ovládání a míření se známým křížkem, který bude sloužit jako indikátor nepřátel. Úpravou prošel i kamerový systém. Vozidla budou mít hezké lesklé metalízy, voda bude zase o kousek realističtější. Lepší budou i různé efekty jako rozbité sklo, plameny, výbuchy, vlny na vodě, vítr v korunách stromů atd.


Je vidět, že si v Rockstar Games všimli svých nedostatků, a mám takový pocit, že se i přiučili od skvělé Mafie, což je pro hráče jen dobře. I kdyby bylo Grand Theft Auto: Vice City úspěšné "jenom" jako Grand Theft Auto 3, tak je to čest, které se dočká jen málokterá hra. Když však sleduji všechny ty novinky a vychytávky, bude předchozí díl i s nejrůznějšími modifikacemi pouze chudý příbuzný. Však se budete moci přesvědčit již 13. května tohoto roku. Škoda jen, že to takhle s pokračováními nechodí i u ostatních her.

Autor článku