Hlavní navigace

Hackeři se brzy pokusí zneužít chybu Windows při zpracování fontů

18. 11. 2009

Sdílet

Útočníci se podle analytiků brzy pokusí zneužít kritickou chybu ve zpracování vložených fontů (Embedded OpenType), kterou Microsoft opravil minulé úterý. Uživatelé by měli urychleně nasadit poslední záplaty.

Microsoft sám označil zranitelnost nejen za kritickou, ale v rámci exploitability indexu jí dal známku 1, což odpovídá přesvědčení, že funkční exploit se pravděpodobně objeví do měsíce. Nejspíš ale mnohem dříve.

Viz také: Opravy Microsoftu: hrozí útok přes vložené fonty

V ohrožení jsou zejména uživatelé Internet Exploreru (stačí navštívit podvodně upravený web), ale problém lze zneužít i pomocí dokumentu ve formátech Word a PowerPoint – i zde je totiž možné použít příslušné fonty.

Analytici oslovení americkým Computerworldem uvádějí, že útočníci si těžko mohou přát něco lepšího – chyba totiž umožňuje ovládnout počítač útokem typu drive-by download, tedy jen po zobrazení stránky. Uživatel není nijak varován a instalaci malwaru neprovází žádný další dialog. K tomu alespoň dochází ve Windows XP, ve Vista sice získá útočník přístup k počítači také, ale přece jen zde nemůže instalovat, co chce. Zranitelná jsou i Windows 7 RC – o důvod víc přejít na finální verzi.

CS24

Podvodný soubor EOT může být na webu umístěn v komprimované a navíc zašifrované podobě, pro antiviry je tedy de facto neviditelný. Zneužití nevyžaduje ani JavaScript a probíhá na úrovni jádra Windows, takže nepomůže ani sandbox, který ve Windows Vista odděluje prohlížeč od zbytku systému. Přesto lze problém vyřešit i na úrovni prohlížeče (Nástroje-Možnosti-Zabezpečení-Vlastní úroveň-Stažení-Stažení písma-Zakázat).