Hlavní navigace

Harman/Kardon Go + Play

1. 6. 2010

Sdílet

www.harmanshop.cz, 8749 Kč Také občas nostalgicky vzpomínáte na slavné „boom-boxy“, nošené na ramenou těch „největších frajerů“ na sklonku osmdesátých a začátkem devadesát...

www.harmanshop.cz, 8749 Kč

Také občas nostalgicky vzpomínáte na slavné „boom-boxy“, nošené na ramenou těch „největších frajerů“ na sklonku osmdesátých a začátkem devadesátých let? Často se divíme, že s masovým nástupem velkokapacitních MP3 přehrávačů nenastala jejich výraznější obroda – vždyť jak jinak využít tisíce skladeb v miniaturním zařízení, než zapojením do výkonné přenosné reprosoustavy napájené z baterií.
Právě na boom box jsme si vzpomněli při vybalování přenosné základny pro iPod od Harman/Kardon. Masivní madlo a dvířka pro osm buřtíkových baterií na bříšku zkrátka vyvolávají vzpomínky na mládí. Nicméně stačí první zapnutí, a nostalgie z obvykle mizerně hrajících boom boxů je tatam: Go + Play je prostě jiná liga. Průzračné výšky, pevné basy (zkreslení nastává až při maximální hlasitosti) a dokonalé vyplnění okolního prostoru je to, co si zákazník u přenosné reprosoustavy pro MP3 přehrávač žádá – a v tomto případě to také dostane.
K přístroji můžete připojit iPody od 4. generace, iPod nano od 2. generace, iPhone (včetně 3G/S) či iPod Touch – k tomu slouží dokovací konektor v horní části pod madlem, kde je zároveň prostor pro bezpečné uchycení přehrávače. Krom toho můžete pomocí linkového vstupu připojit libovolný jiný přehrávač či laptop. O reprodukci se starají dva basové měniče Atlas s kmitem až 2,5 cm a dva středovýškové reproduktory Ridge, digitální zesilovač je řízen signálovým procesorem – zkrátka a dobře: není to Hi-Fi, ale hraje to velmi pěkně. Speciální ocenění si zaslouží přiložené dálkové ovládání, které je radiofrekvenční a nemusí tak mít na přístroj přímý „výhled“ – lze jím ovládat vypnutí, zapnutí, hlasitost a základní funkce iPodu jako přeskakování skladeb.
Zatímco po zvukové stránce lze Go + Play jen stěží něco zásadního vyčítat, z hlediska designu tu pár zaškobrtnutí je. Už samotné masivní madlo rozděluje hodnotitele na dva tábory zavilých příznivců a odpůrců zvoleného designu. Nejpříjemnější je ale použít coby baterie klasické velké monočlánky – i v případě, že investujete několik set korun do nabíjecích baterií, čeká vás pravidelná otrava s jejich výměnou a nabíjením mimo přístroj. Klasická vestavěná či vyměnitelná lithium-iontová baterie by přece jen byla lepší volbou. Nepříjemné je také poměrně rozměrné externí trafo, u přístroje těchto rozměrů bychom jej čekali integrované přímo v těle.
H/K Go + Play je z hlediska kvality zvuku jednou z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší přenosnou reprosoustaavou pro iPod a iPhone. Pokud dokážete odpustit zmiňované neduhy, budete nejspíše nadmíru spokojeni.

Harman/Kardon Go+Play

Výkon: 4× 30 W, 2× Atlas a 2× Ridge repro
Rozhraní: dokovací konektor, linkový vstup, s-video výstup
Váha a rozměry: 500 × 230 × 240 mm, 4,6 kg
Frekvenční rozsah: 40 Hz–20 kHz
Citlivost: > 85 dB

Autor článku