Hlavní navigace

HDD BOX All-in-one

1. 1. 2007

Sdílet

Nová verze externího HDD boxu s čtečkou paměťových karet Společnost Raidsonic se zaměřuje na řešení pro in...


Nová verze externího HDD boxu s čtečkou paměťových karet


Společnost Raidsonic se zaměřuje na řešení pro interní i externí ukládání dat s několika HDD boxy a rámečky jsme vás již v minulosti seznámili. Nový model externího HDD boxu Icy Box se od těch předchozích liší především integrací čtečky paměťových karet a USB hubu.
Icy Box IB-360UHR-B-BL (Raidsonic by mohl v nezapamatovatelných názvech soutěžit snad jen s Foxconnem) slouží primárně jako externí box pro 3,5" pevné disky s rozhraním ATA 33/66/100/133 stačí ho osadit libovolným ATA diskem (při testech jsme vyzkoušeli kromě aktuálních disků také stařičký Seagate s kapacitou 800 MB), který se vám možná povaluje doma po upgradu PC. Všechny testované pevné disky fungovaly bez problémů, přenosová rychlost byla u novějších modelů omezena rychlostí samotného rozhraní USB verze 2.0, které ale přesto v reálných podmínkách dokázalo přenést data z pevného disku do počítače úctyhodnou rychlostí až 31 250 kB/s. Vzhledem k požadavkům 3,5" pevných disků není možné řešit napájení pomocí USB, součástí dodávané výbavy je tak i externí napájecí zdroj. Nový zakulacený design opticky celý box zmenšuje, inovován byl i systém uchycení pevného disku. Hlavní novinkou je ale pochopitelně integrovaná čtečka paměťových karet s podporou 40 formátů (mimo jiné Compact Flash I i II, XD, SMC, MS, MS Duo, SD, MMC) a dva rozšiřující USB 2.0 konektory. Ty lze využít pro rozšiřující moduly jako je flash disk nebo je lze použít pro jakékoliv jiné zařízení USB. Po připojení boxu k počítači se detekují všechny sloty pro paměťové karty a přidělí se jim písmena, stejně jako samotnému pevnému disku. Ovladače pro bezproblémový chod jsou potřeba pouze pro systém MS Windows 98 a ME, u novějších systémů tomu tak není jsou součástí systému. Co se týká provedení, externí box je téměř celý vyroben z hliníku, který velmi účinně pomáhá k odvodu tepla produkovaného diskem. Součástí balení je již zmíněný napájecí zdroj, USB kabel a sada šroubků pro instalaci pevného disku. Ta zabere sotva pár minut: je potřeba pouze připojit datový a napájecí kabel k disku a ten následně přišroubovat.
Z hlediska funkčnosti není tomuto výrobku co vytknout, funguje přesně tak, jak má. Přidaná hodnota v podobě čtečky paměťových karet je pak příjemné zpestření. Co jsme si ovšem velmi oblíbili, byl USB hub na přední straně boxu. Byl totiž vždy nablízku v případě, kdy jsme potřebovali s USB portem pracovat. Jedná se o elegantní a prostorově úsporné řešení, za tento komfort ale zaplatíte ve srovnání se standardními modely ICY Box bezmála dvojnásobek. Prozatím je bohužel v prodeji pouze verze pro klasické ATA disky.

HDD BOX All-in-one

čtečka paměťových karet, USB hub
prozatím není verze pro SATA disky
Cena vč. DPH: 1 600 Kč
K testu zapůjčila firma:
Bostar, www.bostar.cz

Autor článku