Hlavní navigace

HP představuje vlastní verzi Ubuntu Linuxu

10. 2. 2009

Sdílet

Společnost Hewlett Packard pro svůj netbook HP Mini 1000 Mi vyvinula vlastní verzi Ubuntu Linuxu s upraveným uživatelským rozhraním.

Jedná se vlastně o distribuci Ubuntu verze 8.04 označenou jako HP MIE (Mobile Internet Experience), upravenou pro použití na zmíněném netbooku hlavně pro práci na internetu a kromě změn v GUI byly také pozměněny základní aplikace. Nicméně kompatibilita s běžným Ubuntu zůstala.

Software a operační systém jsou při koupi netbooku předinstalovány přímo od HP a společnost už také uvolnila utilitu, která umožní pomocí USB flash disku obnovit instalaci HP MIE a nebo si na HP Mini nainstalovat Windows XP.

Zvláštností operačního systému od HP je právě GUI, které po nabootování rovnou zonrazí okno internetového vyhledávače, seznam oblíbených webových stránek a zkratky k uživatelově hudbě a fotografiím. Když uživatel klikne na tlačítko „Start New Program“, otevře se menu s aplikacemi rozdělenými do záložek (kategorií) Internet, Media, Utilities, Work, Play a All. Přepracovaný je také manažer nastavení, který je přeuspořádaný tak, aby bylo možné veškeré potřebné vlastnosti najít co nejjednodušeji, jen několika kliknutími.

Společnost Hewlett Packard pak mezi aplikace přidala i vlastní mediální přehrávač HP MediaStyle, který vypadá trochu jako Apple Frontrow. Není vyloučeno, že s HP MIE se budeme setkávat i na dalších produktech od HP.

Více informací o distribuci Linuxu Ubuntu najdete v češtině na Wikipedii, detaily o netbooku Mini 1000 s HP MIE a procesorem Intel Atom pak na stránkách firmy Hewlett Packard.

O společnosti HP se již delší dobu také spekuluje, zda nechystá zcela vlastní operační systém jako konkurenci pro Microsoft Windows, neboť by pro ni snížení závislosti na softwarovém gigantovi bylo přínosným krokem a se svojí roční produkcí počítačů má na IT trh výrazný vliv. Více informací najdete v článku Bude HP konkurovat Microsoftu vlastním operačním systémem?

Zdroj: IT News.sk